Si vedel, da barva krožnika vpliva na lakoto?

Watermelon salad with cucumber, blueberries and feta cheese. Top view table scene on a white wood background.
Foto: jenifoto iz iStock

V nedavni raziskavi so ugotovili, da barva krožnikov vpliva na lakoto osebe. Medtem ko je že nekaj časa znano dejstvo, da na apetit vpliva vonj, in sama tekstura hrane, na področju ostalih čutov ni bilo opravljenih veliko raziskav.

Zdaj je ekipa raziskovalcev iz Univerze v Portsmouthu ugotovila, da na apetit vpliva tudi barva krožnikov na katerih je hrana.

Kakšna je bila raziskava?

Eksperiment je vključeval skoraj 50 ljudi. Cilj je bil izmeriti njihovo prehrambno neofobijo. To je nenaklonjenost jesti ali poskusiti novo hrano. Udeleženci, ki so bili razdeljeni na izbirčne in neizbirčne jedce, so nato poskusili enake prigrizke, postrežene v rdečih, belih in modrih skledicah.

Rezultati so pokazali, da sta tako na zaznano slanost kot tudi na zaželenost živil v izbirčni skupini vplivale barve. Medtem ko v neizbirčni te niso imele vpliva.

Prigrizek je bil ocenjen, kot bolj slan v rdeči in modri posodi v primerjavi z belo. Najmanj zaželen je bil, če je bil postrežen v rdeči skledi. V Združenem kraljestvu se slani prigrizki pogosto prodajajo v modri embalaži. Zato raziskovalci menijo, da je tudi to vplivalo na rezultate o slanosti.

table setting, christmas, holiday
Foto: TerriC iz Pixabay

Izbirčnost pri hrani je lahko škodljiva

Dr. Lorenzo Stafford, raziskovalec vonja na Oddelku za psihologijo na Univerzi v Portsmouthu, je o izbirčnosti hrane dejal: »Omejena prehrana lahko privede do prehranskih pomanjkljivosti in zdravstvenih težav. Kot so bolezni srca, slabo zdravje kosti in težave z zobmi. Obstaja tudi socialna cena, saj se običajno prijetni trenutki med družinskimi člani zlahka spremenijo v stresne, tesnobne in konfliktne situacije. Saj se izbirčni jedci lahko sramujejo ali so pod pritiskom, da bi jedli neželeno hrano. Zato je pomembno razumeti dejavnike, ki delujejo tako, da potiskajo in vlečejo to vedenje.«

Izbirčno vedenje pri prehranjevanju običajno pomeni omejeno prehrano, posebno pripravo hrane, močno nenaklonjenost in težave pri sprejemanju nove hrane. Čez celotno življenje bo izbirčen jedec na splošno zaužil manj kot 20 različnih živil.

Ta študija naj bi bila prva, ki je zagotovila vpogled v interakcijo med zaznavanjem barve in okusa pri odraslih izbirčnih in neizbirčnih jedcih. Hkrati je razkrila razliko v načinu, kako barva vpliva na dojemanje hrane pri izbirčnih jedcih. Raziskovalci priporočajo nadaljnje raziskave, da bi ugotovili, ali te ugotovitve presegajo tukaj testirana živila in barve.

»To znanje bi lahko bilo koristno za tiste, ki poskušajo razširiti repertoar živil. Če bi na primer želeli spodbuditi izbirčnega jedca, da poskusi več zelenjave, za katero je znano, da je grenka, jo lahko poskusite postreči na krožniku ali skledi, za katero je znano, da poveča sladkost. Z nadaljnjimi raziskavami bi lahko določili načine, kako pozitivno vplivati na človekovo prehrano in posledično na duševno in fizično zdravje,« je zaključil dr. Stafford.

VIRScience Daily
Prejšnji članekKaj se dogaja z Balenciago po škandaloznem razkritju?
Naslednji članekZnani so prejemniki priznanj Univerze v Ljubljani

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.