Znani so prejemniki priznanj Univerze v Ljubljani

Univerza v Ljubljani
Univerza v Ljubljani Foto: 8020 iz iStock

Na Univerzi v Ljubljani so v sklopu Tedna Univerze podelili priznanja za posebne dosežke študentk in študentov na področju obštudijskih dejavnosti.

Študente sta nagovorila Sara Svathi Sharan in rektor prof. dr. Gregor Majdič. Sara je podiplomska študentka filozofije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani in aktivna članica Študentske feministično-raziskovalne skupine Rezistenca, ki je pomembno prispevala k pripravi novega pravilnika Univerze v Ljubljani o preprečevanju trpinčenja.

Prof. dr. Gregor Majdič je študente nagovoril: »Občudujem vaš entuziazem, kreativnost in neverjetne rezultate, s čimer dajete vzgled in inspiracijo vašim kolegom, pa tudi širše vašemu okolju. Prepričan sem, da boste navdihnili, spodbudili, pritegnili veliko vaših kolegov in tudi kasneje v življenju in karieri vodili prizadevne ekipe na različnih področjih. Vsekakor pa k temu veliko prispevajo tudi vaše mentorice in mentorji, ki znajo prepoznati, prisluhniti in spodbuditi razvoj potencialov posameznic in posameznikov, ki so pripravljeni narediti več kot le tisto, kar je obvezno.«

Kdo so prejemniki priznanj UL?

Z Akademije za glasbo sta bila nagrajena violinista Nikola Pajanović in Katarina Kralj. Da sodita med najboljše violiniste v Sloveniji je očitno, kosata pa se lahko tudi s tistimi iz večjih držav. Nikola to dokazuje na mnogih tekmovanjih, Katarina pa v sodelovanju z Mladinskim orkestrom EU in drugimi zasedbami. Na Akademiji za glasbo obema pišejo svetlo prihodnost.

Urh Tacar na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje že več let ureja študentsko zbirko grafičnih del. Zdaj je že pravi poznavalec slovenske grafike in nepogrešljiv sodelavec na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje.

Študentje industrijskega oblikovanje na isti fakulteti Tjaša Mužina, Maruša Dolinar, Pia Groleger, Žan Girandon, Luka Pleskovič, Simon Izidor Rozman so s projektom FUTR ZA JUTR na Student Service Design Challenge 2021 osvojili tretje mesto. FUTR ZA JUTR je ponudil inovativno rešitev za problem zavržene hrane. Predstavili so se tudi na Dutch Design Week in slovenskem paviljonu EXPO-ja v Dubaju.

Živa Kolenc z Biotehniške fakultete je primer odlične študentke in raziskovalke. Njeno ime najdemo pri treh znanstvenih člankih objavljenih v Frontiers in Endocrinology, OMICS: A Journal of Integrative Biology in Andrology. Na Univerzi še izpostavljajo njeno kooperativnost, pozitivnost ter spoštljiv odnos do kolegov in učiteljev.

Uroš Mikanovič in Blaž Šenica na Radiu Študent vodita projekt oddaje Hertz Arhiterkur. Kot študenta s Fakultete za arhitekrturo na visoki ravni, vztrajno, teoretsko konsistentno in strokovno utemeljeno razvijata svoj projekt kritične obravnave arhitekture, kjer se posvečata moderni arhitekturi in njenemu mestu v družbi. To je edina radijska oddaja z izključno tovrstno tematiko v slovenskem prostoru.

Študentje 2. stopnje Obramboslovja Ana Krenker, Rok Kovač, Andraž Žiga Tavčar, Matjaž Jazbec Leben s Fakultete za družbene vede so ob ruski invaziji Ukrajine organizirali zbiranje pomoči. Pri tem so sodelovali z ukrajinskim veleposlaništvom, Karitas in samo fakulteto. Pokazali so veliko mero samoiniciativnosti, organizacijskih sposobnosti in človečnosti.

Študentke in študenti Oddelka za klasično filologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani Eva Avguštin, Marija Braniselj, Matic Kristan, Sara Križaj, Rok Kuntner, Tjaša Šimunić, Kajetan Škraban so pripravili film in razstavo, ki na podlagi analize filoloških in zgodovinskih virov predstavljata bivanje Joannisa grofa Kapodistriasa, prvega predsednika moderne grške države, v Ljubljani. Natančno so locirali hišo, v kateri je bival, in raziskali podrobnosti njegovega bivanja v Ljubljani, v slovenščino pa prevedli in komentirali njegovo pismo, v katerem razloži svoj osebni odnos do grške vstaje. Del gradiva je bil prvič razstavljen leta 2021 na razstavi ob obletnici izbruha grške vstaje Veleposlaništva Republike Grčije v Sloveniji, razstava je bila isto leto na ogled na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, januarja 2022 pa v ljubljanski Mestni hiši.

Urša Bogataj s Fakultete za šport je nastopila na olimpijskih igrah 2022 v Pekingu v smučarskih skokih. Postala je prva Slovenka z nazivom dvakratne olimpijske prvakinje. Častno priznanje fakultete ji seveda ne uide.

Kevin Pelicon z Medicinske fakultete je v času epidemije covida-19 vodil koordinacijo študentov v epidemiološki službi Nacionalnega inštituta za javno zdravje, skrbel pa je tudi za organizacijo dela, izobraževanje študentov in izdelavo protokolov dela, kar je pomembno prispevalo k zajezitvi širjenja okužb. Medicinska fakulteta je na pobudo Nacionalnega inštituta za javno zdravje Senatu predlagala, da Kevinu Peliconu podeli priznanje za posebne dosežke.

Študenti z Naravoslovnotehniške fakultete so na tekmovanju v virtualni izdelavi jekla »SteelChallenge-16« dosegli prvih pet mest med udeleženci Evrope, bivše Sovjetske zveze, Afrike in Bližnjega vzhoda. Prvi je bil Blaž Žerjav Jereb sledili pa so mu Matija Arzenšek, Gašper Krek, Noel Gregori in Urh Toš.

Pedagoška fakulteta je imela tri nagrajene obraze. Metka Knez je doktorska študentka, ki s svojimi aktivnostmi promovira položaj študentov s posebnimi potrebami ter razbija številne predsodke in stereotipe skozi sodelovanje v različnih projektih. Je tutorka za študente s posebnimi potrebami in za doktorske študente, koordinatorica tutorjev ter članica številnih komisij na fakulteti in Univerzi in avtorica avtobiografske slikanice Miša, TomTom in Molly.

Eva Molek Krašovec aktivno sodeluje v študentskem svetu in študentski organizaciji Pedagoške fakultete, Akademskem zboru Pedagoške fakultete, Klubu posavskih študentov, Zvezi prijateljev mladine Krško in je članica mednarodnega odbora v Študentski organizaciji Slovenije, na nacionalni ravni pa deluje kot članica Komisije za mednarodne mladinske politike v Mladinskem svetu Slovenije.

Liza Lozar Zajec je članica Senata in Akademskega zbora Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani ter različnih komisij na fakulteti in Univerzi. Letos je obudila Študentsko sekcijo Združenja za socialno pedagogiko in jo tudi vodi. Je aktivna prostovoljka na ZPM Ljubljana Vič-Rudnik.

Na Pravni fakulteti sta si priznanje prislužila Sara Gorinjac in Kiar Istinič. Sara si že tekom celotnega študija prizadeva za boljše pogoje za študente, sodeluje v študentskem svetu in je tudi članica Senata Pravne fakultete Univerze v Ljubljani. Je most med vodstvom fakultete in študenti, ter Pravno fakulteto dela lepši kraj. Kiar je na fakulteti proaktivno deloval ter sodeloval pri organizaciji in koordinaciji številnih (odmevnejših) projektov. Med njimi so bili Dobrodelni teden Pravne fakultete Univerze v Ljubljani leta 2018, MUNLawS18 Socials, Pravniki tečemo, organizacije spoznavnih dogodkov itd. Koordiniral je tudi obštudijska predavanja, okrogle mize in sprejeme brucev, kjer je predvsem mlajšim kolegom približal vpogled v delovanje študentskega sveta in drugih obštudijskih dejavnosti.

VIRUniverza v Ljubljani
Prejšnji članekSi vedel, da barva krožnika vpliva na lakoto?
Naslednji članekOcena filma: Trol

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.