Ocena filma: Trol

Norveški pustolovski film Trol je Netflixov tihi hit leta
Norveški pustolovski film Trol je Netflixov tihi hit leta Foto: on netflix

Trol je norveški pustolovski film režiserja Roarja Uthauga, ki je širši javnosti najbolj poznan po predelavi filma Tomb Raider z Alicio Vikander. Zdaj je na Netflixu njegov najnovejši film Trol, ki se je hitro zavihtel na najvišja mesta priljubljenosti pretočne platforme.

Norveški Trol je Netflixova uspešnica

V filmskem svetu smo videli nič koliko idej o posledicah, ki jih ustvari človeška želja po nadziranju narave. Še več pa je bilo tistih, ki so se igrali z idejo naravnih katastrof. Tu prednjači Robert Zemeckis, na Norveškem pa je to prav Roar Uthaug, ki po filmu Val (The Wave) prinaša novo mešanico naravne katastrofe in posledic človekovega posega v naravo. Tukaj je Netflixov Trol ali kar norveška Godzilla.

Najstnica Nora skupaj z očetom opazuje gorovje Dovre na jugovzhodu Norveške. Zgodba o trolih, ki ji jo je pripovedoval v otroštvu postane skorajšnja resničnost, ko ji pojasni, da moraš verjeti, če želiš videti. Več let po tem vidimo gradnja tunela skozi gorovje, kjer pride do hude nesreče in številnih smrti. Nora je v svojem odraslem življenju paleontologinja, ki jo tik ob zgodovinskem odkritju okostja (tako ohranjeno, kot le redki do zdaj) prosijo za pomoč pri odkrivanju vzroka za nesrečo. Skupaj z vojakom Krisom in svetovalcem ministrice Andreasom se odloči, da bo rešila Norveško in svet.

Zaradi svoje dolžine 101 minute je prednost filma Trol prav to – hiter tempo dogajanja. Vse od odkritja Trola pa do konca, se vse zapleta in razpleta s svetlobno hitrostjo. Tudi počasnejši segmenti filma so dovolj kratki, da ne prekinejo vse akcije in odkrivanja mitologije ter sveta. Preko pogovorov, ki jih ima Nora z nevednimi sotrpini in poznavalskim (v filmu že norim) očetom, izvemo vse več o zaledju Trola in njegove vloge v norveški kulturi. Marsikaj sicer ostane skrito, a je tako tudi prav. Kar naj se gledalec, ki bi ga to zanimalo, vrže v raziskovanje in branje.

Trol je Netflixova ne tako tiha uspešnica leta Foto: on netflix

Trol je brzostrelski film katastrofe, ki je lahko tihi hit leta

Trol je film na spidu, saj s hitrim dogajanjem poskrbi, da nam ni nikoli dolgčas. Nekaj je humorja in nekaj resne drame, oboje pa pade na plodna tla predvsem zaradi prepričljivih likov. Prav tako je zelo prepričljiv videz trola in filma samega, kjer je gledalce vredno opomniti, naj ne bodo skeptični do posebnih učinkov z norveške. Film je videti precej visoko proračunski, kar je v tem primeru samo dobro. Ima pa film tudi nekaj pomanjkljivosti, ki jih v sproščenem večernem ogledu ni videti.

Glavni antagonist dokaj hitro postanejo ljudje in ne trol, saj pravega razloga za njegovo uničenje v bistvu ni. Večkrat pojasnijo, da ne sme priti do še več žrtev, a vse to ni nikoli pokazano. Trol ni videti pretirano napadalen ali maščevalen, saj se odzove le na provokacije (streljanje, bombardiranje in nuklearne poskuse). Prav zaradi tega so nekateri trenutki precej bolj čustveni, čeprav gre na prvi pogled za kamnito gmoto. Netflixova uspešnica se prav tako izogne kakšnemu globljemu simbolizmu, ki bi ga lahko bilo na pretek. Trol je točno to, kar bi videli iz napovednika. Film naravne katastrofe z velikim trolom, ki ga je potrebno ustaviti. Norveška (tudi Netflix) je najverjetneje dobila svojo novo franšizo, za katero je poskrbel Roar Uthaug. Ponovno.

TROLL | Official Teaser | Netflix

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

PREGLEJ PREGLED
Trol
Prejšnji članekZnani so prejemniki priznanj Univerze v Ljubljani
Naslednji članekElektrika namesto svetlobe pri gojenju rastlin – rešitev za kolonijo na Marsu?
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

ocena-filma-trolTrol je norveški pustolovski film režiserja Roarja Uthauga, ki je širši javnosti najbolj poznan po predelavi filma Tomb Raider z Alicio Vikander. Zdaj je na Netflixu njegov najnovejši film Trol, ki se je hitro zavihtel na najvišja mesta priljubljenosti pretočne platforme. Norveški Trol je Netflixova...

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.