Si že našel osebo, ki je videti tako kot ti?

Kakšne so možnosti, da najdeš nekoga, ki ti je povsem podoben? Očitno precej velike. Tega so se lotili pri BBC, kjer so povzeli primer Neila Douglasa. Slednji je bil na letu na Irsko, ko je spoznal svojega Doppelgangerja oziroma dvojnika. Imeti dvojnika je fenomen, ki je tesno povezan s človeštvom, v zadnjih letih pa je močno pridobil na popularnosti. Ali je v tem sploh kaj resnice ali ne?

Pojem dvojnika, izgubljenega dvojčka in Doppelgangerja

»Zadnji sem prišel na letalu in ko sem prišel do svojega sedeža je že nekdo sedel na njem. Vprašal sem ga, če se lahko premakne in ko se je obrnil, je imel na sebi moj obraz,« je povedal Neil Douglas, ko je komentiral viralno sliko objavljeno na družbenih omrežjih. »Vsi potniki so naju pogledali in se zasmejali. Takrat sem posnel prvo fotografijo,« je še dodal. Skupaj s svojim dvojnikom sta se srečala še v hotelski avli in bližjem baru, kjer sta ugotovila, da jima je usojeno spiti vsaj eno pijačo.

Ustna izročila pravijo, da ima vsaka oseba na tem svetu svojega dvojnika. Nekje je nekdo, ki je tvoja popolna kopija, s tvojimi očmi, nosom in materinim znamenjem. Že več desetletij in stoletij se človeštvo ukvarja s tem fenomenom. Gre za osnovo mnogih literarnih del, filmov, serij in zgodb. Ali je v tem kaj resnice? Živimo na planetu z več kot sedmimi milijardami ljudmi, kar pomeni, da bi lahko bil nekje tvoj dvojnik? Vprašanje je zabavno, odgovor pa več kot samo resen.

Iskanje dvojnika, matematika in izračuni

Lansko leto se je Teghan Lucas lotila naloge preiskovanja Doppelgangerjev. Oborožena je bila z javnimi fotografijami osebja ameriške vojske in s pomočjo kolegov iz Univerze Adelaide, je obraze na fotografijah tudi analizirala. Štiri tisoč obrazom je premerila njihove lastnosti in izračunala možnosti, da bi lahko imela dva obraza popolno ujemanje teh lastnosti.

Kar je ugotovila so bile odlične novice za kriminalni sistem, a slabe za tiste, ki si želijo najti svojega dvojnika. Možnosti, da obstaja na tem svetu en par dvojnikov, so 1 proti 135. Možnosti, da si nekdo deli osem lastnosti obraza z drugo osebo, so kar ena proti milijarda. »Pred tem smo lahko na sodišču rekli, da je zločin storil nekdo, ki mu je bil zelo podoben,« je nekoliko v šali dejala in dodala: »Zdaj temu ne moremo verjeti.«

Vseeno pa ima analiza manjšo pomanjkljivost. Popoln dvojnik se mora ujemati v vseh lastnostih obraza. Če bi vaša ušesa merila 59 milimetrov, 60 milimetrov pa tista vašega dvojnika, potem to ne bi bil pravi Doppelganger. Bilo bi le izredno ujemanje obraznih lastnosti. Zato se je potrebno najprej vrniti k sami definiciji Doppelgangerja, ki se lahko ločuje od osebe do osebe. Veliko je odvisnega tudi od našega prvega pogleda določenega obraza. Če bomo najprej pogledali lase in obrvi, se bo našim možganom ob razlikovanju zdelo, da ne gre za isto osebo. Če bi najprej pogledali oči, usta in nos, pa bi se lahko možgane pretentalo, da gre za zelo podobno osebo.

Se tebi zdi, da si že našel svojega dvojnika?

Urednik portala Student.si

VIRBBC
Prejšnji članekNajboljši filmi o vietnamski vojni
Naslednji članekVečni spopad z barvami: Huawei P50 Pro prikaže natanko takšne, kot jih vidite

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.