Najboljši filmi o vietnamski vojni

Vietnamska vojna je bil spopad med severnim in južnim Vietnamom, pri katerem so vskočile tudi veliko večje države. Ker so bili del tega tudi Američani, je bilo le vprašanje časa, kdaj bodo nastali tudi prvi filmi o vietnamski vojni. Ni minilo veliko časa, ko so najprej zaživeli dokumentarci z željo po prekinitvi vojne. Sledili so oskarjevski filmi visoke kvalitete, ki so vietnamsko vojno prikazal tako, kot je bila. Nastalo pa je tudi večje število filmov, ki ne bi smeli obstajati. Da so filmi o vietnamski vojni zelo priljubljeni, je že znano, niso pa vsi dobri. Zato smo na enem mestu zbrali najboljše filme o vietnamski vojni.

Filmi o vietnamski vojni ne prikažejo pravega stanja. Za prikaz tega, se raje odloči za ogled katerega izmed dokumentarnih filmov. A če bi želel narediti prvi korak k učenju o katastrofalni vietnamski vojni, so tudi filmi o Vietnamu dovolj dobri za to.

Vod smrti (Platoon)

Režiser Oliver Stone je posnel trilogijo o vietnamski vojni, ki jo je začel Vod smrti. Sledila sta še Rojen 4. julija in Nebo in zemlja. Ko se ameriški prostovoljec Chris Taylor (Charlie Sheen) znajde sredi vietnamske vojne, ugotovi, da je težav še mnogo več. Ena izmed njih je neprestano prerekanje narednika in vodje (Tom Berenger in Willem Dafoe) o obnašanju v vojni. Film je prejel osem nominacij za oskarja in štiri tudi dobil. Ameriški inštitut ga je leta 1998 uvrstil na seznam 100 najboljših ameriških filmov, kjer je zasedel 83. mesto. Gre za enega najbolj poznanih in priljubljenih filmov o vietnamski vojni.

Vod smrti ali Platoon je eden najbolj priljubljenih filmov o vietnamski vojni
Vod smrti ali Platoon je eden najbolj priljubljenih filmov o vietnamski vojni

Dobro jutro, Vietnam! (Good Morning Vietnam!)

Komično-dramski vojni film Barryja Levinsona je ena najbolj znanih vlog pokojnega Robina Williamsa. Kot radijski voditelj in DJ ameriške vojaške postaje AFRS postane zelo priljubljen med vojaki. S svojim načinom in stilom pripovedovanja postane trn v peti svojim nadrejenih. Zgodba precej ohlapno sloni na izkušnji Adriana Cronauerja, dejanskega radijskega voditelja postaje AFRS.

Adrian Cronauer v filmu Dobro jutro, Vietnam je ena najbolj prepoznavnih vlog Robina Williamsa
Adrian Cronauer v filmu Dobro jutro, Vietnam je ena najbolj prepoznavnih vlog Robina Williamsa

Apokalipsa zdaj! (Apocalypse, Now!)

Ameriški epski film je zaradi tega ali onega eden najbolj poznanih filmov vseh časov. Režiser, scenarist in producent Francis Ford Coppola je zgodbo napisal po knjigi Srce teme Josepha Conrada, a jo močno spremenil. Opisuje potovanje stotnika Benjamina L. Willarda, ki potuje iz Južnega Vietnama v Kambodžo. Tam mora najti poročnika Kurtza, prebežnika, ki je obtožen umora in velja za norega. Film je prav toliko poznan po težavah med snemanjem kot samem uspehu. Prejel je osem nominacij za oskarja, redno pa se uvršča na sezname najboljših filmov vseh časov. Če te to ne prepriča, te bo zagotovo igralska zasedba, ki jo sestavljajo Martin Sheen, Marlon Brando, Robert Duvall, Laurence Fishburne, Harrison Ford in Dennis Hopper.

Apocalypse Now | Official Trailer

Lovec na jelene (The Deer Hunter)

Robert De Niro, Christopher Walken, Jihn Savage in Meryl Streep v filmu o trojici delavcev, ki se jim spremeni življenje po bojevanju v vietnamski vojni. Je eden izmed prvih filmov, ki se je bolj ukvarjal z dejanskim stanjem vojakov po vojni, kot samimi bitkami in eksplozijami. V času svojega izida je veljal za najboljši anti-vojni film po Veliki iluziji iz leta 1937.

Lovec na jelene je vsekakor eden najbolj zanimivih filmov o vietnamski vojni
Lovec na jelene je vsekakor eden najbolj zanimivih filmov o vietnamski vojni

Popolna bojna oprema (Full Metal Jacket)

Stanley Kubrick je ustvaril tudi film o vietnamski vojni. Osnova filma je knjiga The Short-Timers avtorja Gustava Hasforda, ki je pomagal tudi pri scenariju. Vincent D’Onofrio, Adam Baldwin, Matthew Modine in Lee Erney zaigrajo v zgodbi o rekrutih v ameriškem vojaškem taboru. Prvi del filma je prikaz nadrejenih v vojski, drugi del pa se dogaja v Vietnamu v času Tet ofenzive. Gre za tisti film, ki v splošni javnosti velja za stereotipičen prikaz urjenja vojakov.

Popolna bojna oprema Stanleya Kubricka velja za enega najboljših vojnih filmov
Popolna bojna oprema Stanleya Kubricka velja za enega najboljših vojnih filmov

Rojen 4. julija (Born on the Fourth of July)

Drugi film Oliverja Stona je biografski film o Ronu Kovicu, ki je pomagal napisati tudi scenarij. Tom Cruise zaigra protivojnega aktivista, ki se spominja otroštva, služenja vojske in paralize zaradi vietnamske vojne. Film je drugi del trilogije o vietnamski vojni, ki je prejel tudi osem nominacij za oskarja in mnogo drugih nagrad. Glasbo je ustvaril John Williams, poleg Cruisa pa v filmu zaigrata tudi Willem Dafoe in Kyra Sedgwick.

Rojen četrtega julija je biografski film o Ronu Kovicu
Rojen četrtega julija je biografski film o Ronu Kovicu, ki ga v filmu upodobi Tom Cruise

Hamburger Hill

Hamburger Hill je bila dejanska bitka v vietnamski vojni leta 1969. Film je fikcionalen in velja za enega najbolj podcenjenih, ko je govora o filmih vietnamske vojne. Dylan McDermott, Don Cheadle in drugi v filmu so del enote tretjega bataljona, ki se je bojevala na tisoč metrov visokemu hribu Hamburger Hill.

Hamburger Hill je eden najbolj podcenjenih filmov o vietnamski vojni
Hamburger Hill je eden najbolj podcenjenih filmov o vietnamski vojni

Da 5 Bloods

Da 5 Bloods je film režiserja Spika Leeja, kar lahko pove že precej o samem dogajanju. Štirje ostareli člani enote iz vietnamske vojne se odločijo odpotovati nazaj v Vietnam in poiskati padlega sotrpina, obenem pa poiskati zaklad, ki so ga zakopali. Z izjemno igro Delroya Linda bi lahko film postal mnogo več, a se na vietnamsko vojno navezuje ravno dovolj, da je lahko na seznamu.

Da 5 Bloods | Official Trailer | Netflix

Bili smo vojaki (We Were Soldiers)

Posnet po istoimenski knjigi je film prikaz ene najbolj krvavih bitk v zgodovini. 14. novembra leta 1965 štiristo vojakov pod vodstvom podpolkovnika Hala Moora pristane na pristajališču X-Ray v dolini la Drang. Poznana tudi kot dolina smrti kmalu pokaže svoj pravi obraz, ko so ameriški vojaki obkoljeni z dva tisoč vietnamskimi vojaki. Tanka je meja med propagando ameriške vojske in vidikom same bitke ter vojne. Film slavi padle vojake in njihovo pripadnost domovini. V filmu zaigrajo Mel Gibson, Sam Elliott, Keri Russell in Madeleine Stowe.

Tudi Mel Gibson je zaigral v filmu o vietnamski vojni - Bili smo vojaki
Tudi Mel Gibson je zaigral v filmu o vietnamski vojni – Bili smo vojaki

Žrtve vojne (Casualties of War)

Med vietnamsko vojno se vojak znajde v konfliktu s člani lastnega voda, ko ti po nepotrebnem ugrabijo vaščanko. Režiser Brian de Palma je zgodbe o vietnamski vojni uporabil za film, ki prikazuje zločine ameriških vojakov nad civilisti in izjemno težke psihične napore na vseh straneh. Michael J. Fox in Sean Penn v filmu iz leta 1989, ki je posnet po članku Daniela Langa in istoimenski knjigi. Gre za moralno kompleksen film, ki v ZDA ni bil sprejet z najboljšimi ocenami. Je razlog za to prikaz resničnosti dogodkov, ki niso bili le herojski?

Žrtve vojne je pogled režiserja Briana de Palme na vietnamsko vojno
Žrtve vojne je pogled režiserja Briana de Palme na vietnamsko vojno

Reševanje ob zori (Rescue Dawn)

Werner Herzog je režiser filma, v katerem Dieter (Christian Bale) že od otroštva sanja o letenju. V Laosu med vietnamsko vojno strmoglavi daleč od ameriških položajev in pade v roke militantne skupine. Zaprt v taborišče je v najtežjem položaju v svojem življenju, a njegova volja je premočna. Film je posnet po dokumentarnem filmu o Dietru Denglerju, poleg Bala pa v filmu zaigra tudi Steve Zahn. Ponovno gre za enega bolj podcenjenih filmov, ki sloni na odlični igri obeh igralcev.

Reševanje ob zori je dokaj nepoznan film Christiana Bala
Reševanje ob zori je dokaj nepoznan film Christiana Bala

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekRazturaj na prvem zmenku!
Naslednji članekSi že našel osebo, ki je videti tako kot ti?

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.