Slovenija nadpovprečna v deležu ženskih izumiteljic

Slovenija ima nadpovprečen delež ženskih izumiteljic
Slovenija ima nadpovprečen delež ženskih izumiteljic Foto: Halfpoint iz iStock

Evropski patentni urad je razkril podatke svoje najnovejše raziskave, ki opozarjajo na vrzel med spoloma na področju izumiteljstva oziroma inovacij. V Evropi ženske predstavljajo le 13,2 odstotka evropskih izumiteljev, ki so navedeni v patentnih prijavah. Slovenija pa je v tem segmentu nadpovprečna.

Raziskava, ki jo je opravil evropski patentni urad, temelji na odstotku izumiteljic, ki so od leta 1978 do 2019 navedene v vseh patentnih prijavah pri EPU. Tako ženske predstavljajo le 13,2 % evropskih izumiteljev v zadnjem letu raziskave. V oči bode tudi podatek, da je bila na koncu sedemdesetih let ta številka še znatno nižja in je znašala le 2 odstotka.

Slovenija nad evropskim povprečjem

Med evropskimi državami z najvišjim deležem izumiteljic vodijo Latvija (30,6 %), Portugalska (26,8 %), Hrvaška (25,8 %), Španija (23,2 %) in Litva (21,4 %), najnižji delež pa imajo Nemčija (10,0 %), Luksemburg (10,0 %), Lihtenštajn (9,6 %) in Avstrija (8,0 %).

Kam se uvršča Slovenija? Slovenija ima 17,4 % ženskih izumiteljic, kar jo uvršča v zgornjo polovico Evrope.

Glede na raziskavo je stopnja izumiteljic v Evropi višja od stopnje izumiteljic na Japonskem (9,5 %), vendar nižja od stopnje izumiteljic v Južni Koreji (28,3 %), na Kitajskem (26,8 %) in v Združenih državah Amerike (15,0 %).

Največ ženskih izumiteljic je v Evropi na področju kemije, najnižji delež pa je v strojništvu. Kemijski sektor ima namreč več kot 30 % ženskih izumiteljic, kar temelji na patentnih prijavah s področja biotehnologije in farmacije.

Več ženskih izumiteljic je del skupin

Zanimiva podatka sta tudi naslednja dva. V preteklem desetletju imajo prijave univerz in javnih raziskovalnih organizacij bistveno večji delež izumiteljic kot prijave zasebnih podjetij. Kar 19,4 % in 10,0 % je razlika med omenjenima. Drugi podatek pa razkriva, da je ženske pogosteje najti v izumiteljskih skupinah kot med posameznimi izumitelji, vendar imajo v teh skupinah običajno manj vodilnih položajev kot moški.

Urednik portala Student.si

VIREPO
Prejšnji članekPredčasno glasovanje v drugem krogu še danes in jutri
Naslednji članekThe Sandman bo dobil drugo sezono
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.