Slovenski fizik v ZDA prejel prestižno nagrado za raziskovanje nastanka vesolja

Slovenski fizik in kozmolog Uroš Seljak je prejel prestižno Gruberjevo nagrado na področju kozmologije, poroča STAznanost.

Nagrade podeljuje Gruberjeva fundacije z ameriške univerze Yale. Fizik, kozmolog in profesor astronomije na univerzi Kalifornija v Berkeleyju Uroš Seljak si je nagrado prislužil za bistven prispevek metodam, ki so ključne za raziskave nastanka vesolja.

Dobil je zlato medaljo in 500.000 dolarjev, ki si jih bo razdelil s kolegoma Marcom Kamionowskim in Matiasom Zaldarrigo. Nagrade bodo podelili avgusta na 24. mednarodni konferenci o fiziki osnovnih delcev in kozmologiji COSMO’21.

Seljakova ekipa gleda v začetke vesolja

Portret Uroša Seljaka
Uroš Seljak

Ekipa, del katere je Seljak, se ukvarja s kozmičnimi mikrovalovi (CMB) – to so ostanki sevanja, ki segajo v čase nastanka vesolja. Atomi, ki so nastali takrat, so ostali v obliki materije. Sevanje iz izvorne plazme, ki pa ostaja v obliki hrupa iz ozadja, nam ponuja podobo vesolja, ko je bilo staro 379.000 let.

Ekipa je iznašla matematični pomen uporabe sevanja CMB nazaj do prvega delčka sekunde obstoja vesolja – to je polarizacija. Njihove ugotovitve odmevajo že od leta 1997.

Njihovo delo je navdihnilo nadaljnje raziskovanje kozmološkega modela, tj. inflacijo ali teoretični začetek vesolja oziroma velikega poka.

Kozmologi so že določili starost vesolja (13,8 milijarde let) in to, da vesolje tvori pet odstotkov materije, 26 odstotkov temne materije in 69 odstotkov temne energije.

Znanstvenik od Nove Gorice do Kalifornije

54-letni Uroš Seljak prihaja iz Nove Gorice. Diplomiral in magistriral je na ljubljanski univerzi, doktoriral pa leta 1995 na tehnološkem inštitutu v Massachusettsu (MIT) v ZDA.

Po podoktorskem študiju na Harvardu (Harvard-Smithsonovo središče za astrofiziko) se je zaposlil na univerzi Princeton. Kasneje na univerzi v Zürichu in Mednarodnem centru za teoretsko fiziko v Trstu. Od leta 2008 je profesor na Berkeleyju v Kaliforniji.

Seljak je od leta 2019 tudi redni član ameriške akademije znanosti.

študenti na kampusu Berkeley v Kaliforniji
Univerza Berkeley v Kaliforniji l Foto: Elena Zhukova

Fundacija zakoncev znanstvenikov

Gruberjeve nagrade podeljuje Gruberjeva fundacija, ki sta jo leta 2011 z univerzo Yale ustanovila zakonca Peter in Patricia Gruber.

Fundacija ima sedež na univerzi Yale, nagrade za kozmologijo sicer podeljujejo že od leta 2000. Gruberjeve nagrade podelijo posameznikom s področja kozmologije, genetike in nevroloških znanosti, ki s svojim delom prispevajo k premikom v znanju in kulturi.

Zakonca Gruber
Zakonca Gruber l Foto: Stephanie Berger
Prejšnji članekSocial Impact Award letos prvič tudi v Sloveniji
Naslednji članekSlovenci najmanj zadovoljni z demokracijo v državi med vsemi državljani EU

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.