Slovenci najmanj zadovoljni z demokracijo v državi med vsemi državljani EU

protivladni protest na Trgu republike, moški drži transparent
Protivladni protest v Ljubljani 27. aprila 2021 l Foto: Sabina Zorman

Raziskava evropskega javnega mnenja Eurobarometer je pokazala, da so Slovenci med vsemi državljani Evropske unije (EU) najmanj zadovoljni z delovanjem demokracije v svoji državi.

Z demokracijo v naši državi je zadovoljna le četrtina anketiranih. V primerjavi z merjenjem v lanski pomladi je delež zadovoljnih upadel za 16 odstotnih točk. Na ravni EU je bil upad triodstotni.

Je pa več Evropejcev zadovoljnih z delovanjem demokracije v lastni državi (55 odstotkov) kot nezadovoljnih (44 odstotkov).

V raziskavi, ki so jo izvedli med 12. februarjem in 18. marcem, je sodeloval reprezentativen vzorec prebivalcev 27 držav članic, starih 15 let ali več.

Podpovprečno zadovoljstvo z ukrepi

stavba vlade v Ljubljani
Poslopje vlade RS

Število Slovencev, ki so zadovoljni z vladnimi ukrepi za zajezitev širjenja pandemije covida-19, je pod povprečjem EU. Kot kažejo podatki raziskave Eurobarometer, je bilo z ukrepi zadovoljnih 31 odstotkov anketiranih Slovencev, povprečje v EU pa je bilo 43 odstotkov.

V času raziskave so se zaradi pojava novih različic virusa sprejeli številni strogi ukrepi.

Zadovoljni s svojim življenjem

Je bila pa večina vprašanih v Sloveniji zadovoljnih ali zelo zadovoljnih s svojim življenjem. Z 81 odstotki se je Slovenija uvrstila nad povprečje EU, kjer je z življenjem na splošno zadovoljnih 79 odstotkov vprašanih.

A ta stopnja zadovoljstva je manjša kot v lanski pomladi. Stopnja zadovoljstva z življenjem je upadla tako v Sloveniji (za devet odstotnih točk) kot v EU (povprečno za pet odstotnih točk).

Narasel ugled EUzastave članic EU

Ugled EU se je v zadnjih mesecih izboljšal v vseh razen v treh članicah. V Sloveniji ima unija pozitiven ugled za več kot polovico vprašanih.

Slovenci med področji, ki bi jih morala EU prednostno obravnavati pri odzivu na pandemijo, najbolj zagovarjajo zagotovitev hitrega dostopa do varnega in učinkovitega cepiva (38 odstotkov).

Večinsko zaupanje v medije

Večina anketiranih Slovencev (59 odstotkov) meni, da slovenski mediji zagotavljajo zaupanja vredne informacije. Zaupanje je sicer nekoliko pod povprečjem EU (62 odstotkov).

Slabi dve tretjini Slovencev (65 odstotkov) sta ocenili, da slovenski mediji zagotavljajo raznolikost pogledov in informacij. Povprečje v EU je bilo še višje, in sicer 70 odstotkov.

mikrofoni različnih slovenskih medijev
Foto: Tomaž Skale
Prejšnji članekSlovenski fizik v ZDA prejel prestižno nagrado za raziskovanje nastanka vesolja
Naslednji članekYouTubove nove mobilne nastavitve so že na voljo: kaj moraš nastaviti?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.