YouTubove nove mobilne nastavitve so že na voljo: kaj moraš nastaviti?

youtube app na telefonu
Aplikacija YoutTube uvaja spremembe.

YouTube je v zadnjem času spremenil način nastavljanja kakovosti videoposnetkov na mobilnih napravah.

Največja in najbolj znana multimedijska platforma YouTube je lanskega junija začela s testiranjem novega uporabniku prijaznejšega načina upravljanja s kakovostjo videoposnetkov. Spremembe so uvajali počasi in izmenično na različnih serverjih, do zdaj pa lahko že vsi vidimo to posodobitev.

Namesto izbiranja med specifičnimi ločljivostmi (144p, 720p, 1080p) ima uporabnik na voljo opciji višja kakovost slike (Higher picture quality) in varčevanje s podatki (Data saver). Možnost, da YouTube sam izbere priporočeno kakovost je ostala. Uporabniki po novem lahko nastavimo privzeto kakovost videoposnetkov (in s tem porabo podatkov) posebej za mobilne podatke in Wi-Fi.

YouTube mobilne nastavitve kakovostiTo nekoliko reši težavo, s katero smo se že vsi kdaj srečali: ko si na mobilnih podatkih in pozabiš zmanjšati kakovost, gledaš videe in po pol ure ti telefon sporoči, da si porabil 80 % zakupljenih mobilnih podatkov. Nastavljen privzeti način varčevanja s podatki vse videe predvaja v slabši kakovosti, kadar nimamo dostopa do Wi-Fi, s čimer prihranimo podatke, denar in nekaj pritiskov pri vsakem novem posnetku. Hkrati nam privzeti način višje kakovosti slike, kadar smo na Wi-Fi, vedno postreže z najvišjo kvaliteto brez naknadnega spreminjanja pri vsakem novem videu.

Seveda se lahko odločimo tudi drugače in naprimer nastavimo Data saver opcijo pri slabem Wi-Fi omrežju. To nam omogoči ogled posnetkov skoraj brez prekinitev za ceno manjše ločljivosti. Tisti, ki pa jih ne skrbi za mobilne podatke, lahko vedno in povsod gledajo svoje vsebine v najvišji ločljivosti.

Kje pa so številke? Tisti, ki nismo potrebovali takšnega poenostvaljanja, ker vemo, da več p-jev pomeni boljšo sliko in večjo porabo podatkov, lahko še vedno ročno nastavimo specifično ločljivost. Tako kot prej se to upravlja pri vsakem videu posebej, le da je zdaj dodan korak več, saj nas šele stisk na dodatno pri možnostih kakovosti pripelje do spiska možnih ločljivosti. Meni za upravljanje privzetih kakovosti pa tega (še) ne dopušča.

Prejšnji članekSlovenci najmanj zadovoljni z demokracijo v državi med vsemi državljani EU
Naslednji članekKarantanski panter je le mit

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.