Karantanski panter je le mit

Nismo si mislili, da bo prah v Sloveniji dvignil črni panter. V zadnjih dneh pa prah dviga pravi črni panter, ki bo del slovenskega predsedstva Evropski uniji v drugi polovici tega leta. Eno izmed protokolarnih daril bodo srebrni manšetni gumbi z logotipom črnega panterja. Črni oziroma karantanski panter je že več let jabolko spora, saj ga, kot mnoge druge simbole, povezujejo z določeno politično miselnostjo. Tako je Slovenija dobila še eno stvar, ki jo deli. Kaj je torej res, ko pogovor teče o karantanskem panterju?

Karantanski partner je le mit, nič več

»Tako imenovani karantanski panter je dobesedno izum zgodovinskega zanesenjaka Joška Šavlija izpred 40 let,« je povedal zgodovinar Miha Kosi z Zgodovinskega instituta Milka Kosa. Na to je že pred leti opozoril tudi redni profesor na Oddelku za zgodovino na ljubljanski Filozofski fakulteti dr. Peter Štih: »V virih ni izpričana absolutno nobena povezava tega znaka s staroslovansko Karantanijo.«

Ni se zgodilo prvič, da se je črni panter prikradel za hrbet nič hudega sluteči Sloveniji. Omenjeni Joško Šavli, ki je med drugim tudi zagovornik venetske teorije, je večkrat povezal heraldični simbol panterja s Karantanijo oziroma Slovenijo. Leta 2008 se je z njim kitil tudi Janez Janša, kar je nepisano pravilo, da bo črni panter pokukal na površje, ko je na vodstvenih položajih tudi Janša.

Karantanski panter je mit

Težava morda ni v samem črnem panterju, ker je le ta simbol moči in determinacije. Težava je v tem, kar prinaša »ta« črni panter v smislu prepričanja slehernega človeka. Če se je že zbudila potreba po menjavi grbov, zakaj se niso obrnili k slovenskemu risu, ki je veliko bolj slovenski? Odgovori ne bodo nikoli jasni, čeprav si mnogi želijo pojasnitve.

Na vprašanje, kako je potekal izbor grba manšetnih gumbov, pri Uradu vlade za komuniciranje (še) niso odgovorili. Po nekaterih ugibanjih naj bi bili zavrnjeni grb celjskih grofov in nekaj simbolov, med njimi tudi Triglav.

Dokument z naročilom izdelave manšet

Zgodovinska stroka je enotna, karantanski panter nima kaj iskati v Sloveniji. Vseeno pa se je treba vprašati, zakaj taka močna želja po vzpostavitvi novega grba? Je to le trik, da se prebivalstvo še bolj razdeli, ali pa je to dejanski produkt napačnega prepričanja, ki temelji na mitu? Enako pravilna bi bila potem uporaba Povodnega moža.

Kot že marsikdaj v bližnji preteklosti nihče od vodilnih ni potrdil izbire črnega panterja kot simbola na grbu manšetnih gumbov. Pojavil se je le dokument, v katerem je zapisano naročilo o izdelavi manšetnih gumbov z grbom črnega karantanskega panterja.

Grb črnega oziroma karantanskega partnerja
Grb črnega oziroma karantanskega partnerja, ki je v Sloveniji dokaj razširjen
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekYouTubove nove mobilne nastavitve so že na voljo: kaj moraš nastaviti?
Naslednji članekZačenja se festival Fabula
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.