Začenja se festival Fabula

Včeraj, 8. 5., se je začel literarni festival Fabula, ki ga je otvoril svetovno znani ruski pisatelj Vladimir Sorokin. Festival literature sveta letos nosi naslov Prihodnost = Privilegij? in bo z dogodki na spletu in v živo (!) potekal od 8. 5. do 6. 6.

S pomenljivim naslovom festival odpira vprašanje časa in prostora, v katerem živimo. Ima sploh prihodnost? Smo res priviligirani, ker lahko danes sploh živimo? S prihodnostjo in različnimi časovnimi in prostorskimi razsežnostmi pa so zaznamovani tudi letošnji avtorji in njihova dela, ki jih bodo predstavili na festivalu.

Letošnji Fabulini avtorji:

Opričnikov dan
Vir: Beletrina

Vladimir Sorokin

Sorokin je eden najprepoznavnejših ruskih sodobnih pisateljev, ki v svojh delih prepleta postmodernistično fikcijo z elementi satire in distopije. V svojem romanu Opričnikov dans katerim se je predstavil na festivalu, predstavi distopično Rusijo, v kateri sežigajo potne liste in izganjajo diplomate – Rusijo leta 2028. Roman velja za sodobno klasiko in je preveden v več kot trideset jezikov.

Claudia Durastanti

Tujka
Vir: Beletrina

Claudia Durastanti velja za eno najpomembnejših sodobnih italijanskih avtoric. Na festivalu se bo predstavila z romanom Tujka, ki je roman o odraščanju v neuravnovešeni in depriviligirani migrantski družini. Je pripoved mlade ženske, ki nikjer ne najde doma, zato se iz vsakdana zateka v svet filmov, umetnosti in glasbe.

Džoha Alharti

Nebesna telesa
Vir: Beletrina

Džoha Alharti je omanska avtorica, ki je za knjigo Nebesna telesa prejela mednarodno nagrado man booker. Na spletni strani festivala Fabula je roman opisan tako: »Nebesna telesa so zgodba o pričakovanjih družine in družbe, na katera se ljudje različno odzovemo: nekateri z uklonitvijo, drugi z odporom. V ospredju pripovedi so tri sestre ter njihove odločitve za zakon in negovanje ljubezni. Nebesna telesa so čustvena, zgodovinska, geografska in politična študija mikrookolja, ki razpira panoramsko sliko širše družbe.«

Deborah Levy

Mož, ki je videl vse
Vir: Beletrina

Levy je sodobna britanska pisateljica in dramatičarka, ki s svojimi deli spada v svetovni literarni kanon. Roman Mož, ki je videl vse je bil nominiran za nagrado man booker in govori o Saulu Adlerji, ki leta 1988 prečka Abbey Road v Londonu. Pri tem ga zbije avto. Prav tako ga avto na enakem mestu zbije nekaj let kasneje, leta 2016. Saul takrat med okrevanjem začne mešati preteklost in prihodnost s paranojo, ki ga obdaja. Roman z vsako naslednjo stranjo pove nekaj manj in kar kliče po tem, da ga preberemo znova in znova in znova …

Marek Šindelka

Utrujenost materiala
Vir: Beletrina

Marek Šindelka je češki avtor, ki v svojih delih združuje izviren, natančen jezik in ga prepleta s prepričljivo naracijo, med pripovedovanjem pa komunicira z bralci. Na festivalu se bo predstavil z romanom o begunstvu, Utrujenost materialaki govori o begu od doma, o vojnem razdejanju ter o poti skozi sovražno ozemlje. Roman je zgodba bratov z obrobja družbe, ki se v sovražnem svetu borita za svoj kos svobode, za življenje.

Enis Maci

Sladoledarna evropa
Vir: Beletrina

Enis Maci je nemška pisateljica in dramatičarka. Zbirka esejev Sladoledarna Evropa je njen knjižni prvenec in v osmih esejih prinaša razmislek o sodobnem svetu, uporu in nujnosti izpodbijanja družbenih norm.

Spored dogodkov lahko najdeš na spletni strani festivala Fabula. Prijetno branje in poslušanje!

Prejšnji članekKarantanski panter je le mit
Naslednji članekCepilni dan proti okužbi s HPV

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.