Cepilni dan proti okužbi s HPV

V želji po boljši zaščiti mladih proti humanim papiloma virusom (HPV) je Zdravstveni dom za študente Univerze v Ljubljani organiziral že osmi cepilni dan. Proti okužbi s HPV se je v Sloveniji mogoče cepiti že od leta 2009, za popolno zaščito pa so potrebni 3 odmerki.

Kje in kdaj poteka cepljenje?

Cepljenje proti HPV bo potekalo v sredo, 12. maja 2021, v Zdravstvenem domu za študente UL na Aškerčevi 4 v Ljubljani. Trajalo bo od 7. ure zjutraj do 19. ure zvečer.

Kdo se lahko cepi?

Cepilni dan je namenjen vsem, ki bi se proti okužbi z virusom HPV cepili prvič, kot tudi posameznikom, ki so že prejeli katerega izmed odmerkov, vendar morajo cepljenje opraviti še z drugim ali tretjim odmerkom – za dolgoročno zaščito proti virusu HPV so potrebni trije cepilni odmerki. Cepljenje ni priporočljivo samo za ženske, ampak tudi za moške.

Je cepljenje plačljivo?

V okviru nacionalnega programa cepljenja je cepljenje proti HPV priporočeno in brezplačno za dekleta v 6. razredu osnovne šole. Za dekleta, ki so prvo cepljenje kot šestošolke zamudila in so rojena leta 1998 ali kasneje, je cepljenje brezplačno. Za fante in moške ter starejša dekleta in ženske, ki so bili rojeni pred letom 1998, je cepljenje samoplačniško. Cena posameznega odmerka 9-valentnega cepiva Gardasil – potrebni so trije odmerki –  stane 70 €.

Se je na cepljenje potrebno naročiti?

Na cepljenje se je obvezno predhodno naročiti. Naročanje je možno do torka, 11. maja 2021, preko obrazca za cepljenje.

Kako izpolnim obrazec za cepljenje?

Na obrazcu izbereš označeni datum cepilnega dne (v tem primeru 12. maj 2021), ki je obarvan z zeleno barvo. Prikažejo se prosti termini, kjer si izbereš najustreznejšo uro. Nato izpolniš osnovne podatke, kjer navedeš svoje ime, priimek, datum rojstva in poštni naslov.

Obrazec za naročanje
Obrazec za cepljenje proti HPV.

Kaj sploh je HPV?

Humani (človeški) papiloma virus (HPV) je najbolj pogosta in nepoznana spolno prenosljiva bolezen pri mladih od 19. do 25 leta. Okužba s HPV lahko povzroči predrakave spremembe in raka materničnega vratu, genitalne bradavice in papilome grla. HPV so glavni vzrok za nastanek raka materničnega vratu, povezani pa so tudi z nastankom drugih rakov.

Kako se HPV prenaša?

HPV se prenesejo s tesnimi stiki s kožo ali sluznico okužene osebe, najpogosteje pri nezaščitenih spolnih odnosih (vaginalni, analni, oralni). Okužimo se lahko tudi če partner nima nobenih znakov ali simptomov okužbe. Večina ljudi namreč sploh ne ve, da so okuženi. Okužbe so bolj pogoste pri tistih, ki imajo veliko spolnih partnerjev ali imajo spolne odnose z nekom, ki ima veliko partnerjev.

Zakaj se cepiti proti HPV?

Cepljenje je priporočljivo, saj je namenjeno preprečevanju predrakavih sprememb in raka materničnega vratu. S cepljenjem se pri deklicah kasneje v življenju zmanjša tveganje za okužbo s HPV, kot tudi za zdravljenje z morebitnimi zapleti. Cepljenje proti HPV zaščiti tudi pred pojavom nekaterih drugih s HPV povezanih predrakavih in rakavih obolenj ter pred pojavom genitalnih bradavic.

Prejšnji članekZačenja se festival Fabula
Naslednji članekS klikom na to Instagram zgodbo tvoj telefon postane neodziven

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.