Smo končno ugotovili, kaj je bilo narobe s cepivom za Covid-19?

Covid-19 vaccine in a vial, immunization and treatment of infection, vaccine used for disease prevention
Foto: Kittisak Kaewchalun iz iStock

Cepljenje proti Covid-19 je bila ena največjih družbenih polemik, ki so bile prisotne v Sloveniji in svetu v času pandemije Covid-19. Skrb so med mnogimi vzbujali predvsem redki, a smrtonosni zapleti cepljenja, ki so lahko vodili tudi v smrt pacienta. Nova raziskava navaja, da je odkrila mehanizem, ki je pri nekaterih bolnikih povzročil smrtonosno strjevanje krvi po nekaterih vrstah cepljenja proti covidu-19.

V prispevku, objavljenem v reviji Blood, so znanstveniki z Univerze v Birminghamu, ugotovili, kako smrtonosni so krvni strdki pri bolezni, znani kot s cepivom povzročena imunska trombocitopenija in tromboza (VITT). Raziskavo sta financirala Nacionalni inštitut za raziskave zdravja in nege ter British Heart Foundation.

Fictitious COVID-19 BA.4 BA.5 vaccine
Foto: Manjurul iz iStock

Odkrili pomen PF4 faktorja

Prejšnje študije so pokazale, da bolniki z VITT proizvajajo protitelesa, ki se držijo beljakovine, imenovane trombocitni faktor 4 (PF4), da ustvarijo veliko skupino molekul, imenovano imunski kompleks. Po razvoju kompleksa se aktivirajo trombociti in celice imunskega sistema, ki povzročajo strjevanje in vnetje. Natančna narava delovanja PF4 v tem dogodku dolgo ni bila znana.

V tej najnovejši študiji je ekipa uporabila kri, odvzeto zdravim darovalcem, ter serum in plazmo bolnikov z VITT in tako preučila, kako je bil PF4 neposredno vpleten v aktivacijo trombocitov in povzročil trombotične dogodke. Z lepljenjem na receptor, imenovan c-Mpl na površini trombocitov, je PF4 sprožil proizvodnjo majhnih celic, za katere je znano, da povzročajo strjevanje.

Pulmonary Embolism with a blood clot as a disease with a blockage of an artery in the lungs with 3D illustration elements.
Foto: wildpixel iz iStock

Trudijo se vrniti zaupanje

Dr. Pip Nicolson, izredni klinični profesor za kardiovaskularno medicino na Univerzi v Birminghamu in višji avtor študije, je dejal: »Velik napredek, opažen pri razvoju cepiva med svetovno pandemijo Covid-19, je bil po tragičnih, redkih primerih s cepivom povzročena imunska tromboza. Čeprav so bila v nekaterih državah po svetu na voljo alternativna cepiva, ki so še naprej zagotavljala zaščito pred koronavirusom, je razumevanje mehanizmov za temi primeri ključnega pomena za zagotovitev, da se lahko tehnologija za dostavo cepiv uporablja z zaupanjem v prihodnost

Dr. Richard Buka, raziskovalec na Inštitutu za kardiovaskularne znanosti in soavtor, je dodal: »Poleg identifikacije novega načina, na katerega se trombociti aktivirajo na potencialno smrtonosen način pri VITT, je naša raziskava tudi odkrila, kako ta mehanizem lahko vodi do novih zdravil za zaščito pred krvnimi strdki pri VITT in krvnimi strdki na splošno

Tablet with the text Side Effects on the display
Foto: Zerbor iz iStock

Zdravilo morda že obstaja, a potrebne so izboljšave

Raziskava je tudi ugotovila, da bi lahko razvili različice zdravila, ki se uporablja za zdravljenje raka kostnega mozga, da bi bolnike z VITT zaščitili pred smrtonosnim strjevanjem.

Ekipa je uporabila ruksolitinib, zdravilo za zdravljenje nekaterih vrst krvnega raka, da bi blokirala receptor, ki ga sproži PF4 po dogodku, ki ga povzroči cepivo. Čeprav ugotavljajo, da trenutna oblika zdravila ni primerna za uporabo pri bolnikih z VITT, je skupina kljub temu ugotovila, da je blokiranje poti skozi ruksolitinib upočasnilo agregacijo trombocitov in kaže potencialno prihodnjo pot za zaščito bolnikov pred krvnimi strdki.

Pulmonary Embolism with a blood clot as a disease with a blockage of an artery in the lungs with 3D illustration elements.
Foto: wildpixel iz iStock

Študija bo uporabna tudi širše

Dr. Samantha Montague, raziskovalna sodelavka na Inštitutu za kardiovaskularne znanosti Univerze v Birminghamu in soavtorica prispevka, je dejala: »Razveseljivo je, da nam je uspelo identificirati nov, pomemben biološki mehanizem s poskusom temeljitega razumevanja. To delo nam pomaga razumeti bolj temeljne stvari o nastanku krvnih strdkov in je lahko pomembno tudi pri drugih sorodnih boleznih, ki so pogostejše.«

»Naše tekoče raziskave, ki jih financira British Heart Foundation, preučujejo, kako lahko identificiramo bolnike, pri katerih se lahko razvije VITT. Vse to smo preučili z namenom, da se bodo prihodnji programi cepljenja po vsem svetu izvajali ob razumevanju in obvladovanju potencialnega tveganja za tiste najbolj ogrožene

Cepljenje in cepivo še danes veljata za najpomembnejši odkritji na področju medicine. Z njunim odkritjem smo rešili mnoge javnozdravstvene probleme, ki so skrajševali življenjsko dobo ljudi in povzročali prezgodnjo smrt pri otrocih. Vsa polemika glede cepiv, ki že od vsega začetka temelji na ovrženi študiji, pa odpira vrata za ponoven pojav bolezni, ki smo jih že izkoreninili. Zaskrbljujoče je dejstvo, da se širi oslovski kašelj, ki je bil s cepljenjem že eradiciran. Takšne študije tako prispevajo k povečevanju zaupanja v znanost s pomočjo poglobljenih študij v stvari, ki javnost skrbijo in zanimajo.

You didn't feel that, did you?
Foto: PeopleImages iz iStock
VIRScienceDaily
Prejšnji članekSevdah Damirja Imamovića, knjiga o zgodovini in prihodnosti sevdaha
Naslednji članekExcel končno odpravil veliko težavo!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.