Excel končno odpravil veliko težavo!

Excel odpravil veliko težavo, ki jo je predstavljal biokemikom
Excel odpravil veliko težavo, ki jo je predstavljal biokemikom Foto: on techspot

Le komu Excel ne povzroča preglavic in problemov? Nisi edini, težave z njim imajo tudi biokemiki. Že dolgo časa je Excel povzročal preglavice pri poimenovanju genov.

V biokemiji so dejansko spremenili imena nekaterih genov, na primer SEPT1 in MARCH1, ker je Excel pri obdelavi podatkov takšne vnose samodejno pretvoril v datume. Končno je Excel za Windows in macOS omogočil uporabnikom, da izklopijo avtomatične pretvorbe vnosov v datume.

Geni imajo dolgočasna imena

dna, biology, medicine
Foto: PublicDomainPictures iz Pixabay

Gen pomeni zaključeno zaporedje baznih parov v dednem zapisu (DNK), ki se s prepisom v mRNK kasneje prevede v proteine. Ti so sestavljeni iz aminokislin. Vsak gen tako vsebuje veliko število kodonov – tričrkovnih zaporedij, ki se prevajajo v aminokisline.

S tem predstavlja navodila, katere aminokisline in v kakšnem zaporedju naj ribosom sintetizira. V biokemiji in biologiji so imena genov v različnih organizmih relativno dolgočasna, so pa zato sistematična in omogočajo poimenovanje več deset tisoč genov. Vsaj gen ima tako kratko ime in alfanumerično kodo. Primeri imen so TNF, EGFR, VEGFA, TP53, APOE in tako dalje.

Gen ali datum?

Excelove preglednice so pogosto orodje v znanosti, a žal ima program svoje pomanjkljivosti. Gen Membrane Associated Ring-CH-Type Finger 1 oziroma MARCH1 je bil za Excel do nedavnega pretrd oreh. Zapis MARCH1 je program namreč prepoznal kot datum in ga spremenil v 1. marec. Napaka se sicer zdi precej nedolžna, a zaradi ogromnih tabel lahko ostane neopažena. Raziskave kažejo, da ima kar petina objavljenih člankov kakšno napako ravno zaradi Excela. Program sicer ne velja kot najprimernejši za znanstvene namene, a je zaradi enostavnosti in razširjenosti še vedno zelo pogosto v uporabi tudi med biokemiki.

Zaradi Excela preimenovali gene

HUGO Gene Nomenclature Comittee se je zato leta 2020 odločil, da nekaj genov preimenuje in se s tem izogne najpogostejšim napakam. Prenovljena pravila za poimenovanje genov so bila sicer v prvi vrsti namenjena večji standardizaciji, majhen del pa je predstavljal tudi preimenovanje genov zaradi Excela. MARCH1 in SEPT1 sta tako postala MARCHF1 in SEPTIN1, na tako način pa se je preimenovalo 27 genov. Očitno je bilo lažje preimenovati gene, kot prepričati Microsoft, da omogoči izključitev pretvorb v datume v njihovem programu. Tako je bilo do nedavnega, sedaj pa se je Excel odločil upoštevati biokemike: omogočil jim je, da izklopijo avtomatične pretvorbe vnosov v datume.

Bucharest/Romania - 03.19.2020: Microsoft offices in Bucharest, Romania. Office building with the logo of Microsoft.
Foto: Cristi Croitoru iz iStock
VIRSLOTECH
Prejšnji članekSmo končno ugotovili, kaj je bilo narobe s cepivom za Covid-19?
Naslednji članekVrstilni števniki: vse, kar moraš vedeti

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.