Solata na dan odžene raka črevesja stran?

Health food and Cancer fighting foods nutrition concept with a green boxing glove emerging out of an open broccoli vegetable as a health care metaphor for a healthy lifestyle diet rich in natural fruit and vegetables to attack tumors and fight illness.
Foto: wildpixel iz iStock

Verjetno bi bilo zaman ponavljati, da so zelenjava, sadje in ostala rastlinska prehrana dobre za nas. Čeprav se pomena zdrave prehrane dobro zavedamo, zelenjavo večkrat izpustimo tudi takrat, ko vemo, da naš naslednji obrok ne bo pretirano zdrav.

Nova raziskava, ki jo je objavila medicinska revija BMC Medicine in je vključevala 79.952 moških ter 93.475 žensk, kaže na to, da lahko moški že z majhno spremembo prehranskih navad zmanjšajo možnost raka na debelem črevesju in danki.

Kaj je rak na debelem črevesju in danki?

Po podatkih programa Svit je rak na debelem črevesju in danki četrti najpogostejši vzrok smrti zaradi raka v Sloveniji. Čeprav je ta bolezen v zgodnji fazi popolnoma ozdravljiva, se ga v večini primerov odkrije prepozno. V obdobju med 2005 in 2009 so odkrili le 15 % zgodnje faze raka na črevesju in danki, kar se kaže v visoki umrljivosti.

Med dejavniki za povišano tveganje so med drugim tudi naše prehranske navade. Sladke pijače, predelano meso in hitra prehrana so razvade, ki v prekomernih količinah lahko povzročijo raka na debelem črevesju in danki.

Colon cancer. Cancer attacking cell. Colon disease concept. 3d illustration
Foto: Mohammed Haneefa Nizamudeen iz iStock

Kaj kaže raziskava?

Kot so ugotovili v raziskavi, imajo moški, ki jedo več zelenjave, sadja, oreškov, stročnic, polnozrnatih izdelkov in semen, 22 % nižjo verjetnost, da bodo zboleli s to boleznijo, kot tisti, ki jedo najmanj rastlinske prehrane.

Zanimivo je to, da raziskava pri ženskah te povezave ni ugotovila. Kot predvidevajo znanstveniki, imajo moški višjo stopnjo tveganja kot ženske, da bodo zboleli z rakom na debelem črevesju in danki, in je sprememba prehranjevalnih navad na bolj zdravo rastlinsko hrano povezana z zmanjšanjem tega tveganja.

Ženske v povprečju prav tako zaužijejo več rastlinske prehrane kot moški in vse kaže na to, da povečan vnos rastlinske prehrane stopnje tveganja pri ženskah ne zniža zato, ker je vnos že zdaj zadosten.

To morda pojasni, zakaj nas z zelenjavo povečini silijo mame in ne očetje.

Colon cancer. Cancer attacking cells. Colon disease concept. 3d illustration
Foto: Mohammed Haneefa Nizamudeen iz iStock

Naj postanem vegetarijanec?

Popolnoma nobene potrebe ni, da se zavoljo preventive odpovemo mesnim izdelkom. Samo zmanjšanje uživanja mesa ne pomeni vedno, da bomo zato posegali po bolj zdravih živilih. Čeprav zelenjava, polnozrnati izdelki in žitarice zmanjšajo tveganje obolenja, ga rafinirana žita zvišujejo.

Program Svit svetuje, da uživamo hrano pretežno rastlinskega izvora in čim manj rdečega mesa. Prav tako naj bomo zmerni pri uporabi predelanega mesa, se izogibamo sladkim pijačam, alkoholu in hitri prehrani. Za zdravje je pomembna tudi telesna aktivnost.

Naslednjič, ko boš s prijatelji po napornih predavanjih zavil v McDonald’s na študentski meni, ne pozabi vzeti solate. Zdravje je le na prvem mestu.

Junior novinar

VIRScience Alert
Prejšnji članekSlovenija blesti tudi na vesoljskem področju
Naslednji članekZdravko Čolić, jugoslovanska zvezda, ki ne bo ugasnila
Blaž Šabeder

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.