Slovenija blesti tudi na vesoljskem področju

Astronaut in outer space. Spaceman with starry and galactic background. Sci-fi wallpaper
Foto: dima_zel iz iStock

Slovensko podjetje Sinergise je s partnerji v konzorciju T-Systems International podpisalo z Evropsko vesoljsko agencijo (ESA) ter Evropsko komisijo (EK) pogodbo za vzpostavitev sistema za shranjevanje, procesiranje in distribucijo podatkov sistema Copernicus (Copernicus Space Component Data Access ‒ CDAS). Skupna vrednost pogodbe je 150 milijonov evrov.

Sinergise navdušuje že od 2016

Leta 2016 je podjetje Sinergise z razvojem spletne platforme Sentinel Hub navdušilo predstavnike Ese in EK. Podjetje je tako prejelo najvišje možno priznanje na področju daljinskega zaznavanja v Evropi, Copernicus Masters. Sinergise od takrat ostaja pomemben akter pri razvoju vmesniških sistemov za uporabnike satelitskih podatkov.

Leta 2016 je Republika Slovenija podpisala sporazum o pridruženem članstvu v Esi, kar je podjetjem, kot je Sinergise, omogočilo sodelovanje pri razpisih te mednarodne agencije. V zadnjih šestih letih so na razpisih Ese slovenski subjekti podpisali več kot 60 pogodb, v skupni vrednosti več kot 17,7 milijona evrov.

»Dejstvo je, da so slovenska podjetja in inštitucije res uspešni pri pridobivanju projektov pri Esi. Imamo dober razlog, da verjamemo, da se bo ta trend nadaljeval. Zato je Slovenija na ministrski konferenci novembra letos povečala finančni prispevek v programe ESA v naslednjih treh letih,« je povedala Tanja Permozer, vodja delegacije pri Esi z Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

»Dejstvo je, da so slovenska podjetja in inštitucije res uspešni pri pridobivanju projektov pri Esi. Imamo dober razlog, da verjamemo, da se bo ta trend nadaljeval. Zato je Slovenija na ministrski konferenci novembra letos povečala finančni prispevek v programe ESA v naslednjih treh letih.«
»Dejstvo je, da so slovenska podjetja in inštitucije res uspešni pri pridobivanju projektov pri Esi. Imamo dober razlog, da verjamemo, da se bo ta trend nadaljeval. Zato je Slovenija na ministrski konferenci novembra letos povečala finančni prispevek v programe ESA v naslednjih treh letih.« Foto: on gov

Znesel vplačil v ESA se bo povečal

Znesek slovenskih vplačil v programe ESA se bo zato povečal in sicer s treh milijonov evrov na 5,8 milijona evrov letno. Slovenski vesoljski sektor postaja vedno pomembnejši generator rasti, inovacij in pomemben element internacionalizacije. Sodelovanje z Eso je tudi znak odličnosti, ki podjetjem omogoča pridobivanje drugih, tudi komercialnih poslov.

Sinergise je, skupaj s partnerji v konzorciju T-Systems International, 2. decembra 2022 z ESA ter EK podpisalo šestletno pogodbo za vzpostavitev sistema za shranjevanje, procesiranje in distribucijo podatkov sistema Copernicus (CDAS) v skupni vrednosti 150 milijonov evrov. Delež podjetja Sinergise, skupaj z njihovim hčerinskim podjetjem, Sentinel Hub GmbH v Avstriji, sicer znaša več kot 20 milijonov evrov. Sinergise je v skupini odgovoren za procesiranje in distribucijo podatkov, pri čemer ključno vlogo nosi njihov visokotehnološki produkt Sentinel Hub.

Sinergise se postavlja v stičišče evropske vesoljske industrije

CDAS je največji projekt vzpostavitve infrastrukture za podatke daljinskega zaznavanja na svetu ter eden največjih IT projektov EK. Sinergise se tako s svojo vlogo postavlja v samo stičišče vesoljske industrije v Evropi, saj bo na njihovi platformi več sto tisoč uporabnikov s celega sveta dostopalo do podatkov, ki jih producirajo sateliti iz evropskega sistema Copernicus, ki je največji sistem za opazovanje Zemlje na svetu. Grega Milčinski, direktor podjetja, je dejal, da »prihodki s strani projekta predstavljajo zgolj del priložnosti, ki se odpira – sistem CDAS bo na voljo tudi komercialnim uporabnikom, prihodki katerih bodo predvidoma presegali večmilijonske zneske letno«.

»Prihodki s strani projekta predstavljajo zgolj del priložnosti, ki se odpira – sistem CDAS bo na voljo tudi komercialnim uporabnikom, prihodki katerih bodo predvidoma presegali večmilijonske zneske letno.«
»Prihodki s strani projekta predstavljajo zgolj del priložnosti, ki se odpira – sistem CDAS bo na voljo tudi komercialnim uporabnikom, prihodki katerih bodo predvidoma presegali večmilijonske zneske letno.« Foto: on gov

Projekt je pomemben za svet

Projekt je pomemben tako za Evropsko Unijo kot tudi za svet. Vzpostavlja se namreč sistem za učinkovito procesiranje satelitskih podatkov opazovanja Zemlje, ki so ključnega pomena za spremljanje klimatskih sprememb, vpliva le-teh na naš življenjski prostor, kot tudi človeških aktivnosti, ki povzročajo segrevanje ozračja. Kot je dejal prof. Krištof Oštir, bo sistem CDAS povsem spremenil obdelavo podatkov daljinskega zaznavanja in ponudil priložnost za številne nove aplikacije, ki jih bodo razvili tako uveljavljeni igralci kot tudi tisti, ki se z tehnologijo šele spoznavajo. Pomembna vloga Sinergise v CDAS bi imela pozitiven vpliv na celotno področje v Sloveniji in v širši regiji. V Sloveniji obstaja že širok in raznolik ekosistem podjetij in inštitucij, ki razvijajo produkte na osnovi satelitskih podatkov.

Sistem CDAS povsem spremenil obdelavo podatkov daljinskega zaznavanja in ponudil priložnost za številne nove aplikacije, ki jih bodo razvili tako uveljavljeni igralci kot tudi tisti, ki se z tehnologijo šele spoznavajo. Pomembna vloga Sinergise v CDAS bi imela pozitiven vpliv na celotno področje v Sloveniji in v širši regiji. V Sloveniji obstaja že širok in raznolik ekosistem podjetij in inštitucij, ki razvijajo produkte na osnovi satelitskih podatkov.
Sistem CDAS povsem spremenil obdelavo podatkov daljinskega zaznavanja in ponudil priložnost za številne nove aplikacije, ki jih bodo razvili tako uveljavljeni igralci kot tudi tisti, ki se z tehnologijo šele spoznavajo. Pomembna vloga Sinergise v CDAS bi imela pozitiven vpliv na celotno področje v Sloveniji in v širši regiji. V Sloveniji obstaja že širok in raznolik ekosistem podjetij in inštitucij, ki razvijajo produkte na osnovi satelitskih podatkov.
Foto: on gov
VIRGOV
Prejšnji članekPrednosti in slabosti najema tiskalnika
Naslednji članekSolata na dan odžene raka črevesja stran?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.