Sončeva pega brez primere, posneta v visoki ločljivosti

Sončeve pege znanstvenikom pomagajo slediti aktivnosti na površini Sonca. Te temne lise so izhodišče eksplozivnih delcev in izpustov, ki v vesolje sproščajo svetlobo, sončni material in energijo.

To dejavnost, ki jo povzroča sonce, je pomembno razumeti, ker lahko vpliva na električno omrežje, satelite, GPS, letalske družbe, rakete in astronavte, ki delajo v vesolju. The National Science Foundation’s Daniel K. Inouye Solar Telescope, nov sončni observatorij s sedežem na Havajih, je izdal svojo prvo fotografijo Sonca, ki to dejavnost zajema presenetljivo podrobno.

»Čeprav se je začetek delovanja teleskopa nekoliko prestavil zaradi vplivov globalne pandemije covida-19, ta fotografija predstavlja zgodnji predogled zmogljivosti brez primere, ki jih bo objekt prinesel na naše razumevanje Sonca,« je dejal David Boboltz, programski direktor NSF za Inouye Solar Telescope.

Ena prvih fotografij v novem solarnem ciklu

Ta fotografija, posneta 28. januarja, je bila ena prvih v novem solarnem ciklu. Posneta je bila kmalu po tem, ko je Sonce doseglo svoj zadnji solarni minimum decembra 2019. Takrat je bilo manj aktivno in je imelo manj peg. Vsakih 11 let pa se solarni cikel zaključi in se prične novi.

Trenutni cikel solarnega cikla naj bi se – ko bodo aktivnosti dosegle najvišjo vrednost – zgodil sredi leta 2025. 4-metrsko primarno ogledalo teleskopa bo dalo najboljše poglede na sonce z Zemlje v tem obdobju naraščajoče aktivnosti na sončni površini.

»Zdaj lahko najnaprednejši sončni teleskop na svetu usmerimo proti Soncu, da zajamemo in delimo neverjetno podrobne fotografije ter dodamo svoje znanstvene vpoglede v Sončevo aktivnost,« je dejal Matt Mountain, predsednik Association of Universities for Research in Astronomy, organizacije, ki upravlja National Solar Observatory in Inouye Solar Telescope, v izjavi.

Med vrhuncem sončne aktivnosti v zadnjem ciklusu je bilo zasledovanih 120 sončevih peg. Za vrh tega novega cikla pa jih je predvidenih približno 115.

Fotografija solarnega maksimuma in minimuma
Posnetki iz NASA’s Solar Dynamics Observatory.
vir: CNN

V sončevo pego bi lahko dali celo Zemljo

Sončeva pega je sicer le majhen del Sonca, vendar je dovolj velika, da bi se Zemlja lahko udobno prilegala notranjosti, so v izjavi zapisali pri Inouye Solar Telescope.

»Fotografija sončeve pege doseže približno 2,5-krat večjo prostorsko ločljivost, kot kdaj koli prej, pri čemer kaže magnetne strukture, ki so na površju sonca oddaljene le 20 kilometrov,« je povedal Thomas Rimmele, izredni direktor National Solar Observatory.

Čudovit videz vročega in hladnega plina, ki izvira iz temnejšega središča, je rezultat konvergence intenzivnih magnetnih polj in vročih plinov, ki vrejo od spodaj, piše v izjavi.

Koncentracija magnetnih polj v tem temnem območju preprečuje, da bi toplota znotraj Sonca dosegla površino. Čeprav je temno območje sončeve pege hladnejše od sončevega območja, je še vedno izredno vroče s temperaturo, več kot 7500 stopinj Celzija.

Teleskop se nahaja na otoku Maui na Havajih in je največji optični sončni teleskop na svetu. Gradnja se je začela leta 2013 in naj bi bila v celoti končana leta 2021.

VIRCNN
Prejšnji članekVatikan se je povezal z Rotschildi in Rockefellerji ter poglobil »deep-state«?
Naslednji članekNahtigalove in dekanove nagrade 2019/2020

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.