Sončni orbiter posnel svoj prvi video izbruh na soncu

Vesoljsko plovilo, ki preučuje sonce, je prvič posnelo izbruh sonca, preden se je njegovo znanstveno poslanstvo sploh uradno začelo.

Solar Orbiter, misija, ki jo skupaj vodita Evropska vesoljska agencija (ESA) in NASA, se je začela februarja 2020, prvič pa se je približal soncu februarja letos. Znanstveniki še vedno preučujejo podatke, preden vesoljska ladja začne formalno znanstveno delo novembra. Toda v podatki iz februarskega bližnjega srečanja so že zasledili nekaj posebnega: dva izbruha koronske mase, ki se zgodita, ko sonce izpljune velike količine svojega ozračja v vesolje.

First Ever Video of Two Solar Eruptions Captured by Solar Orbiter Probe

Vesoljsko plovilo je sliko zajelo na nasprotni strani naše zvezde

Ta lokacija je pomenila, da je Solar Orbiter lahko videl dele sonca, ki jih znanstveniki na Zemlji ne vidijo popolnoma, vendar je pomenilo tudi, da je bilo pošiljanje podatkov domov počasen postopek in znanstveniki še vedno brskajo po tem, kar je videlo vesoljsko plovilo.

Raziskovalci so v podatkih že našli nekaj izbruhov koronalne mase, ko je bila sonda bolj oddaljena od sonca. Potem pa so znanstveniki opazili, da so trije instrumenti Solar Orbiterja kmalu po neposrednem približevanju opazili dva večja izbruha koronalne mase.

To je prvi tak dogodek, ki ga je zaznal instrument SoloHI

Ta instrument je podatke zbiral le po naključju, ko je SoloHI opazoval le z enim od svojih štirih detektorjev in po sporadičnih podatkih, po izjavi NASA, le 15 % tako pogosto, kot bo podatke zbiral med glavno misijo.

Instrumenti so lahko zajeli še posebej osupljive poglede na enega od izbruhov koronalne mase 12. in 13. februarja. Vsak od treh instrumentov na Solar Orbiterju se osredotoča na drugo regijo, zato se njihovi pogledi raztezajo od vidne površine sonca pa vse do več kot 20-krat večje širine samega sonca, v skladu z ESA.

Zaenkrat imajo znanstveniki omejene zmogljivosti za spremljanje in napovedovanje vesoljskega vremena. Od tod tudi močno zanimanje za misije, kot je Solar Orbiter, ki bi morale izboljšati razumevanje raziskovalcev o tem, kako sonce deluje. Edinstven prispevek Solarnega Orbiterja k tej nalogi bo njegova poševna orbita, ki bo znanstvenikom omogočila, da prvič posnamejo sončeve pole.

Prejšnji članekPartis je nazaj!
Naslednji članekTrenirke niso samo za telovadbo

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.