SpaceX sateliti bodo precej bližje Zemlji, kot je bilo sprva dovoljeno

Podjetje SpaceX, ki je v lasti Elona Muska, postavlja omrežje satelitov, ki bo prineslo širokopasovno internetno povezavo v najbolj oddaljene regije sveta. Vendar niso edini in konkurenca ni popustljiva.

Projekt Starlink podjetja SpaceX je do sedaj najuspešnejši in tudi najbolj ambiciozen poskus postavitve mreže satelitov, ki bi razširila širokopasovno internetno omrežje na celotno površino Zemlje. Njihov cilj je izstreliti 12.000 satelitov, nekaj več kot 1300 so jih že. Z novo pošiljko 2814 satelitov pa je SpaceX poslal prošnjo na ameriško Federalno komisijo za komunikacijo (FCC), ki je v središču bojev tehnoloških gigantov, ki se ozirajo proti nebu. Zaprosili so za dovoljenje, da novo serijo satelitov postavijo na višini le približno 550 km nad površjem Zemlje, kar je mnogo nižje, kot je bil prvotni načrt na okoli 1550 kilometrih. Amazon se je na to pritožil, kar je vodilo tudi v majhno twitter vojno med Elonom Muskom in direktorjem Amazona Jeffom Bezosom.

Zakaj je to pomembno? Konkurenčna podjetja, izmed katerih največje ali vsaj najglasnejše je Amazon, s svojim programom globalnega omreženja Kuiper, nasprotujejo postavitvi SpaceX-ovih satelitov na tej višini, saj bi to otežilo delo vseh ostalih in po njihovih besedah povzročalo motnje signalov. Tehnološki giganti, kot sta že omenjena SpaceX in Amazon pa tudi britanski OneWeb, kanadski TeleSat in kitajski Honyan, si vsi prizadevajo postaviti podobna omrežja in dobiti kos pogače pri profitih, ki se nahajajo v upravljanju telekomunikacij in pretoka informacij. SpaceX ima trenutno s svojimi, že več kot tisočimi delujočimi, sateliti nekoliko prednosti, to pa jih postavlja v središče kritik. Še posebej po incidentu 30. marca, v katerem sta se skoraj zaletela satelita Starlinka in OneWeba in so morali, za preprečitev nesreče, Starlinkovi upravljalci izklopiti AI vodenje svojega satelita (očitno Elon Musk res nima sreče s samovozečimi rečmi). Z višino 550 km in številom v tisočih so Muskovi sateliti tudi ovira za konkurente, ki svoje postavljajo višje, zaradi česar se morajo ob vsakem izstrelu izogibati vedno bolj številnim satelitom Starlink.

Dobra plat nižanje orbit Starlinkovih naprav je po besedah FCC to, da je satelite bližje Zemlji lažje umakniti, ko se njihova življenjska doba konča. Tudi astronomi so zadovljni s to rešitvijo, saj sateliti, ki so tako visoko, da se večino časa ne skrijejo za Zemljo, otežujejo opazovanje neba s tal. Odločitev Komisije za komunikacijo vključuje tudi pogoj, da se mora Starlink bolje odzivati na motnje signalov (da se ne ponovijo dogodki 30. marca) in poziva k ohranjanju varnosti in konkurenčnosti v prostoru nižje zemeljske orbite. Bolj specifično, Starlinkovi sateliti se v prihodnosti morajo odzivati na interference Amazon – Kruiper satelitov. S tem so zadovoljni tudi pri Amazonu.

Viri: https://www.theverge.com/2021/4/27/22405779/fcc-approves-spacex-starlink-lower-orbits-against-amazon-rival-objections

https://www.theverge.com/2021/4/9/22374262/oneweb-spacex-satellites-dodged-potential-collision-orbit-space-force

Prejšnji članek3 živalske vrste, ključne za ohranjanje ekosistema
Naslednji članekKakšen tiskalnik rabim za delo in študij od doma v času koronavirusa?

1 komentar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.