Spoznavanje znanosti skozi podcaste

podcasti
Svoje najljubše podcaste najdete v vseh podcast aplikacijah. Na fotografiji je Castbox.

Potrebuješ znanstveni fiks, vendar so članki za branje preveč dolgovezni in dolgočasni? Ali  imaš le dolgo vožnjo in ne moreš več poslušati enih in istih komadov po radiu? Podcasti so v zadnjih letih postali fascinantna oblika pripovedovanja zgodb in eden izmed naših najljubših načinov spoznavanja novic o znanosti in svetu okoli nas.

Ljubitelji znanstvenih podcastov so kar razvajeni z izbiro, vendar če boš šele začel, lahko pride hitro do zmede med vsem, kar je na voljo. Sestavili smo kratek seznam tujih in naših najboljših znanstvenih podcastov in zakaj menimo, da bi jih moral preveriti. Od tu naprej pa boš sam odkrival svoje niše in interese. Nekdo, nekje snema podcast prav zate.

Science Vs

»Vsakdo ima svoje mnenje, toda kaj, ker obstaja znanost.«

Avstralska znanstvena novinarka Wendy Zukerman je ustvarila oddajo, kjer se loteva vsega, od pornografije do paleo diete in to počne z zanosom. Te dvajset minutne epizode se poglobijo v aktualne novice in razložijo znanost, ki se skriva za njimi. Mešanica strokovnih intervjujev in zanimivih audio vsebin predstavlja odličen prvi stik s podcasti za tiste, ki želijo začeti.

Skeptics Guide to the Universe

Vodnik za skeptike deluje že od leta 2005 in ima več kot 750 epizod, po 80 minut in več. Čeprav to verjetno zveni nekoliko dolgo, če imate le kaj časa na voljo, so vredni poslušanja.
Steve Novella je nevrolog na univerzi Yale in gosti oddajo skupaj s posadko od štiri do šest skeptičnih falotov, ki se mu vsak teden pridružijo, da ustvarijo zanimivo razpravo o znanstvenih novicah in kritičnem razmišljanju. Skupina ima navdušeno skupnost skeptikov, ki oporekajo psevdo-znanosti in kritično raziskujejo svet okoli sebe.

60 Second Science

Če 80-minutni podcasti niso vaša stvar, kaj pa 60-sekundni? Scientific American naredi vsak dan kratek podcast z zanimivimi temami in znanstveniki, ki razpravljajo o svojih strokovnih temah. Najboljše pri vsem skupaj? Traja le minuto.

Radiolab

Radiolab gosti Jad Abumrad in z velikim številom zaposlenih je eden najboljših avdio izkušenj v znanstvenem podcastingu. Abumrad in ekipa uporabljajo zvok, glasbo in strokovne intervjuje, ki ji prepletejo v zanimivo avdio zgodbo. Zamegljenost med znanostjo, filozofijo in človeško izkušnjo je vsekakor vredno poslušati.

The Naked Scientists Podcast

Ta enourna radijska oddaja, ki jo je predvajal BBC, ni samo poučna, ampak tudi zelo zabavna. Oddaja nastaja na univerzi Cambridge v Veliki Britaniji in razpravlja o znanstvenih novicah, vprašanjih poslušalcev in zanimivih intervjujih z znanstveniki. Delajo na predpostavki, da je treba znanost sleči do svojih osnovnih elementov, da jo lahko razumemo. Od tod ime, slečeni znanstveniki. Vsekakor informativen in humoren znanstveni podcast.

Nature Podcast

Nature vsak teden izda podcast o novih raziskavah, objavljenih v reviji, intervjujih z znanstveniki, ki so delali na raziskavah in poglobljenih analizah. Podcast je tradicionalna znanstvena komunikacija izvedena pravilno. 30-minutna oddaja, ki jo vodita Kerri Smith in Adam Levy, je zanimiv pogled v svet vrhunskih znanstvenikov in prelomnih raziskav.

Houston We Have a Podcast

Uradni podcast NASE. Če ste zainteresirani o potovanju po vesolju in vas zanima kaj vse je za to potrebno in kako deluje, je to pravi naslov.

The Infinite Monkey Cage

Podcast je BBC-jeva komično pop znanstvena serija. Vodita jo znani fizik Brian Cox in komik Robin Ince. Običajno imajo tri goste. Dva znanstvenika iz stroke, tretji pa pa je običajno znan britanski komik, ki vzame temo bolj neresno in sprašuje bolj neumna vprašanja, ki bi jih drugače morda spregledali.

Slovenski znanstveni podcasti

Na žalost pri nas nimamo posebnega podcasta za znanost. RTV Slovenija ponuja dve izobraževalni oddaji s tedenskimi vsebinami. Mesečno pa izdajo podcast tudi na portalu Kvarkadabra.

Frekvenca X

Ekipa vedno pripravlja zanimive in sveže vsebine s področja znanosti. Gostijo slovenske in tuje strokovnjake iz svojih področji. Poleg daljših oddaj, tudi v več delih na eno temo, je tu še krajši Radiovedni. Podobno kot pri podcastu 60 second science, strokovnjak v dveh minutah odgovori na vprašanje poslušalca. Svoja vprašanja jim lahko zastavite tudi po spletu.

Odbita do bita

Oddaja se po njihovih besedah loteva sodobnih tehnologij in jih kritično umešča v prostor in čas. Razpravljata Maruša in Anže.

Kvarkadabra – Od genov do zvezd

Trenutno ponujajo 28 zanimivih zgodb iz sveta znanosti.

Prejšnji članekHiša SRCE razpisuje 4 prosta mesta za študente v stiski
Naslednji članekSi športnik? Sedaj se boš lahko peljal ZASTONJ!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.