Starodavne nevihte na Marsu

Pred milijardami let je bil Mars morda zalit z velikanskimi poplavami. V zadnjih letih so znanstveniki odkrili dokaze o precejšnji količini vode na površini Marsa in pod njim. Toda to je le vrh ledene gore: raziskave, objavljene ta mesec v znanstveni reportaži revije Nature, kažejo, da bi lahko te velikanske »megapoplave« izdolble površinske značilnosti Rdečega planeta in celo spremenile njegovo podnebje, kar bi močno spremenilo naše razumevanje Marsove preteklosti.

Biblijske razsežnosti

Znanstveniki univerze Cornell in Kalifornijskega inštituta za tehnologijo sumijo, da so se poplave začele, ko je meteorit prizadejal Mars pred približno 4 milijardami let. Učinek bi ustvaril dovolj toplote za taljenje rezervoarjev ledu na Marsu, sproščanje vodne pare v ozračje in ustvarjanje nevihtnih oblakov, ki prekrivajo planete, piše v Cornellovem sporočilu za javnost.

Nevihtna sezona

Končni rezultat, ki so ga znanstveniki ugotovili z uporabo podatkov Nasinega roverja Curiosity je, da so poplave površje Marsa preoblikovale v 30 metrov visoke valovanje kamenja in prahu. Sama voda je že zdavnaj odtekla – vendar znanstveniki domnevajo, da poplave pomenijo, da je bil planet takrat primeren za življenje.

»Zgodnji Mars je bil z geološkega vidika izredno aktiven planet,« je v izjavi dejal soavtor študije Alberto Fairén,gostujoču astrobiolog na Cornellu. »Planet je imel pogoje, potrebne za podporo prisotnosti tekoče vode na površini – in na Zemlji, kjer je voda, je življenje.«

VIRCornell
Prejšnji članekThe Queen’s Gambit podira (Netflixove) rekorde
Naslednji članekDinamično prilagajanje dušenja hrupa različnim primerom rabe

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.