The Queen’s Gambit podira (Netflixove) rekorde

Netflixova serija The Queen’s Gambit je morda res serija, ki pripoveduje zgodbo o šahu, vendar je vseeno postala velik hit. Izšla je 23. oktobra in je bila od takrat predvajana v 62 milijonih gospodinjstev po svetu. Prav tako je glede na število predvajanja na prvem mestu v 63 državah in na lestvici 10 najboljših serij v 92 državah. Te številka pomenijo, da The Queen’s Gambit spada pod največje izvirne filmske debije. Poleg tega so na Ebayu in Amazonu zabeležili rekordno število prodanih šahovnic, na splošno pa je povpraševanje po šahu naraslo za 250 %. Pri Googlu so potrdili, da so se iskalne poizvedbe po šahu podvojile. Uporabniki brskalnikov pa v vrstico za iskanje v zadnjem mesecu najpogosteje vpišejo: »kako igrati šah.«

Kljub uspešnosti serije ustvarjalci trdijo, da druge sezone ne bo, saj je zgodba zaključena.

Šahovska fabula

Zgodba je priredba romana Walterja Tevisa iz leta 1983 in govori o siroti Beth Harmon (Anya Taylor-Joy), ki premaga družinsko tragedijo in odvisnost od substanc ter postane najboljša šahistka na svetu. Na poti do šahovske kariere se sooča z odvisnostjo, izgubo in zapuščenostjo, zato je njej uspeh na koncu še toliko bolj veličasten, saj prikazuje skrito sporočilo – moramo biti vztrajni in zvesti sami sebi.

Beth Harmon

Kostumografija in glasbeno ozadje

Serija je postavljena v Ameriko v 60-ih letih. K podoživljanju obdobja je v večji meri pripomogla kostumografinja Gabriele Binder, ki se je osredotočila na privlačno barvno paleto in vzorce šahovnice. Najpomembnejša barva v seriji pa je svetlo zelena. Kostumi te barve Beth spremljajo skozi najpomembnejša obdobja življenja. V zeleni barvi je prispela v sirotišnico in premaga najhujšega šahovskega nasprotnika Borgova.

Poleg kostumov seriji dela uslugo tudi obarvano glasbeno ozadje. Spremljajo jo znani bendi iz 50-ih in 60-ih let, kot so The Kinks, Shocking Blue, The Vogues in The Monkees. Celoten seznam glasb lahko najdeš na Spotify strani.

VIRindiewire.com
Prejšnji članekTakole se razkužila ne uporablja: Po pitju v Rusiji umrlo sedem ljudi
Naslednji članekStarodavne nevihte na Marsu

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.