Štirje misteriozni objekti najdeni v globinah vesolja

Deep space exploration radio telescopes array on rails in Australian Narrabri CSIRO station against clear blue sky.
Foto: zetter iz iStock

V globinah vesolja se skriva nekaj nenavadnega. Astronomi so odkrili štiri šibke predmete, ki na radijskih valovnih dolžinah izgledajo zelo okrogli in svetlejši vzdolž njihovih robov. In niso podobni nobenemu razredu astronomskih teles, ki jih poznamo.

Telesa, ki so videti kot oddaljeni otoki v obliki obroča, so po svoji obliki in splošni posebnosti poimenovali Nenavadni radijski krogi ali ORC-ji. Astronomi še ne vedo, kako daleč se ti ORC-ji nahajajo, vendar bi jih lahko povezali z oddaljenimi galaksijami. Ti predmeti se ne nahajajo v galaktični ravnini Rimske ceste in so približno 1 arc minuto široki. Za primerjavo, premer Lune ima 31 arc minut.

Nobena znana razlaga ne ustreza opisu

V novem prispevku, ki podrobno razkriva odkritje, astronomi ponujajo več možnih razlag, vendar nobena ne ustreza opisu novih ORC-jev. Po izključitvi stvari, kot so supernove, zvezde v nastanku, planetarne meglice in gravitacijske lečenje (povečevalni učinek zaradi upogibanja prostora in časa z bližnjimi masivnimi predmeti). Med drugim astronomi ugibajo, da bi lahko bili predmeti udarni valovi od nekaterih ekstra galaktičnih dogodkov ali morebiti dejavnost radijske galaksije.

»Ta telesa morda kažejo na nov pojav, ki ga do sedaj še nismo zares zaznali« je dejala Kristine Spekkens, astronominja na kraljevem vojaškem kolidžu v Kanadi, ki sicer ni bila vključena v novo študijo. »Mogoče je tudi, da gre za razširitev prej znanega razreda teles, ki jih nismo mogli raziskati.«

Spekkens je dodala, da bi telesa lahko povzročala tudi različne pojave. Vsi štirje ORC-ji so svetli pri radijskih valovnih dolžinah, nevidni pa v vidni, infrardeči in rentgenski svetlobi. Toda dva ORC-ja sta v središču galaksije, ki jih je mogoče videti na vidnih valovnih dolžinah, kar kaže na to, da bi te objekte morda oblikovale te galaksije. Zdi se, da sta tudi zelo tesno povezana, kar pomeni, da bi bilo mogoče povezati njuno poreklo.

Odkritje ni napaka

Astronomi so med preslikavo nočnega neba v radijskih frekvencah opazili tri predmete, kar je del pilotne raziskave novega projekta, imenovanega Evolucijska karta vesolja (EMU). Uporabljajo sklop 36 radijskih teleskopov iz Avstralije, ki skupaj spremljajo širokokotni pogled na nočno nebo. Četrti ORC so našli v arhivskih podatkih, ki jih je zbral radio Teleskop Giant MetreWave v Indiji. To je astronomom pomagalo, da so predmete potrdili kot resnične, ne pa kot nekakšno anomalijo, ki jo povzročajo težave z določenim teleskopom ali način analize podatkov.

Z doslej odkritimi le štirimi od teh posebno zanimivih objektov, astronomi še ne morejo izsiliti prave narave teh struktur. Toda raziskava EMU se šele začenja in astronomi pričakujejo, da bo razkrila bolj nenavadne predmete.

Prihodnost raziskovanja vesolja z radijskimi valovi

Z združitvijo zmožnosti videnja šibkih radijskih predmetov s širokokotnim ogledom je raziskava v edinstvenem položaju za iskanje novih teles. Znanstveniki EMU so napovedali, da bi moral projekt najti približno 70 milijonov novih radijskih objektov. Razširili pa naj bi tudi trenutni znani katalog s približno 2,5 milijona vesoljskih teles.

»To je res lep pokazatelj, čemu bomo priča v radijski astronomiji v naslednjih nekaj letih,« je Spekkens povedal za portls Live Science. »Zgodovina nam kaže, da ko odpremo nov prostor za raziskovanje, vedno najdemo nove in vznemirljive stvari.«

Raziskava, ki je na voljo na spletnem mestu arXiv, je bila posredovana reviji Nature Astronomy za objavo, kjer je še v pregledu.

VIRLive Science
Prejšnji članekNajbolj podcenjeni filmi tega stoletja
Naslednji članek16. Grossmannov festival

2 KOMENTARJI

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.