Stranski učinki po cepljenju nastanejo zaradi placeba

Naši možgani imajo neverjetno moč. Pred kratkim so to dokazali ameriški raziskovalci, ki so raziskovali stranske učinke pri cepljenju proti covid-19.

Njihova raziskava je pokazala, da sta dve tretjini primerov stranskih učinkov po cepljenju posledica placeba oz. noceba. Nocebo je tako v več kot pol primerih kriv za glavobole, omotičnost in podobne manjše neprijetnosti. Do hudih stranskih učinkov še vedno pride zaradi realne reakcije telesa na cepivo, v večini primerov pa so se očitno le možgani poigrali z nami.

plakati
Kot samouresničujoča se prerokba, strašenje pred nevarnostmi cepiva povzroča še več stranskih učinkov in dokaz za strašilce. (vir slike: oregonlive.com)

Raziskava

Raziskovalci so zbrali podatke dvanajstih testiranj novega cepiva, ko je to bilo še v testni fazi. Pri teh so prostovoljce razdelili na kontrolno in eksperimentalno skupino. Kontrolna skupina je namesto cepiva prejela fiziološko raztopino, po tem pa so morali beležiti svoje počutje. Dvanajst takih raziskav je v povprečju pokazalo, da 35 % posameznikov iz kontrolne skupine poroča o glavobolu ali utrujenosti. V skupini, ki je prejela pravo cepivo, jih je podobne težave imelo 46 %. Pri drugem odmerku se statistika nekoliko popravi, kjer 61 % zares cepljenih poroča o težavah, v placebo skupini pa še vedno 32 %.

Potrebujemo več znanja in manj strahu

Glede na te podatke so raziskovalci prišli do sklepa, da je dve tretjini blagih stranskih učinkov lažnih alarmov. Ted Kaptchuk s Harvarda je za Guardian povedal, da ljudje po cepljenju postanejo hipersenzitivni na svoje počutje. To se zgodi zaradi strahu, anksioznosti, neobveščenosti in podobno. Vsako nelagodje zaznamo hujše kot je v resnici in ga pripišemo cepljenju. Hudih stranskih učinkov niso upoštevali, saj jih evidentirajo bolnišnice.

Po eni strani so to odlične novice, po drugi pa pokaže na resnično potrebo po izobraževanju in bolj človeškem pristopu zdravnikov.

zdravnik

Prejšnji članekKakšna je razlika med BB in CC kremo?
Naslednji članekSe v letu 2022 pripravlja naložbena priložnost desetletja?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.