Tesla Roadster odbrzel mimo Marsa

Se še spomniš, kdo je Starman – lutka, ki se skozi vesolje vozi v rdečem Tesla Roadsterju? Po skoraj treh letih se je približal Marsu od blizu.

Ta električni kabriolet z lutko za volanom je bil pritrjen na vrh rakete Falcon Heavy kot reklamni trik med prvim poskusom izstrelitve rakete SpaceX, 6. februarja 2018. (Običajno je, da poskusni izstrelki vključujejo težke tovore, vendar so običajno bolj dolgočasni kot rdeči športni avtomobili.) Zgornji del Falcona Heavy in vozilo na njegovi konici se odpravljata na drugo potovanje okoli sonca.

SpaceX Falcon Heavy Launch of Tesla with Starman, final countdown to boosters landing (2/6/2018)

Še vedno ni videl Roverjev na površju

Roadster je zapeljal 7,4 milijona kilometrov proč od Marsa. To je približno 19-krat večja razdalja od Zemlje do Lune in 35-krat bližje kot je kdor koli na Zemlji je prišel blizu Marsa. Razen seveda Marsovih roverjev, ki so na njem. Najbližja nedavna razdalja med obema planetoma je bila leta 2003, 56 milijonov kilometrov, čeprav sta planeta pogosto oddaljena več sto milijonov kilometrov.

Nihče ne vidi več Falcona na trenutni razdalji. In čudne, čudovite podobe, ki jih je nekoč pošiljal domov na Zemljo, so že zdavnaj zamrle. Toda orbite v nekajletnih obdobjih je dokaj enostavno napovedati. Uporabijo le podatke o tem, kako se je raketa gibala, ko je zapustila gravitacijo Zemlje, da se natančno določi nedavna gibanja.

Roadster je na asimetrični orbitalni smeri, ki ga popelje do 1,66-krat oddaljenosti Zemlje od sonca na enem koncu poti, na zunanji strani Marsove orbite in nato nazaj v Zemljino orbito na drugem koncu, na 0,99-krat razdaljo kot je oddaljenost Zemlje od sonca

Ko je Starman zadnjič obkrožil sonce in prečkal Marsovo orbito, je bil Rdeči planet precej daleč. Toda tokrat se je postavil na dokaj tesen mimohod – čeprav še vedno premalo, da bi začutil močno vleko marsove gravitacije.

Kaj se zgodi z avtomobilom v neizprosnem vesolju

Če bi videli Roadsterja na tej točki, bi verjetno izgledal precej drugače, kot ob izstrelitvi. V ostrem okolju sončnega sevanja med planeti so se verjetno uničili vsi izpostavljeni organski materiali (rdeča barva, gumijaste pnevmatike, usnjen sedeži in podobno). Pri čemer bi se pretrgale ogljikove vezi, ki jih držijo skupaj. Brez zaščitne atmosfere Zemlje in magnetne zaščite bi tudi trdna plastika v vetrobranskem steklu in materiali iz ogljikovih vlaken začeli razpadati. V desetletjih ali stoletjih bi moral avtomobil zmanjšati na aluminijast okvir in najmočnejše steklene dele. Če seveda predvidevamo, da jih ne bodo prej uničili udarci vesoljskega kamenja.

VIRLive science
Prejšnji članekNajhujši modni kiksi, ki se lahko zgodijo tudi tebi
Naslednji članekTeden solidarnosti Rdečega križa Slovenije

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.