Titanik v svoji še nikoli videni podobi: Dobili najbolj natančno podobo Titanika

Computer generated 3D illustration with an Ocean Liner
Foto: MR1805 iz iStock

Najbolj znana zgodba o potniški ladji je gotovo zgodba o Titaniku. Ladja, ki se je na pot odpravila zgolj enkrat in nato nikoli več, še vedno ostaja nekoliko skrivnostna, saj njene razbitine še vedno pripovedujejo zgodbo, ki še ni napisala zadnje pike. Zdaj smo dobili najbolj natančen prikaz ladje.

Najbolj znana potniška ladja

Titanik je bila britanska potniška ladja, ki jo je upravljala družba White Star Line. Potniška ladja je izplula iz Southamptona 10 aprila 1912 in potonila v severnem Atlantskem oceanu 15. 4. 1912, za tem ko je trčila v ledeno goro. Gre tudi za eno največjih pomorskih nesreč, saj je od ocenjenih 2224 potnikov in članov posadke umrlo 1500 ljudi. Nesreča pa je svojo svetovno slavo dosegla tudi po zaslugi filma. Je pa Titanik navdihnil tudi mnoga umetniška dela.

Titanik tako že več kot sto let počiva na dnu Atlantskega oceana, a ostaja zanimiva za raziskovalce. Ladja počiva na kar 3800 metrih pod vodo. Zanimivo je, da so Titanik odkrili po pomoti med tajno misijo v času hladne vojne, to je bilo leta 1985. Da bi dobili čim več podatkov o usodnih urah ladje, so raziskovalci opravili celovito skeniranje velikega parnika in odkrili nekaj še nikoli videnih podrobnosti. Razjedeno razbitino Titanika, obdano z blatom, in obdano s črno vodo, so skenirale podvodne naprave z uporabo zemljevidov dna oceana, da bi ustvarile čim bolj natančen približek ladje, ki ga bodo strokovnjaki uporabili za osvetlitev zadnjih ur ladje nad vodo.

Computer generated 3D illustration with the Titanic and an Iceberg
Foto: MR1805 iz iStock

S slikami ustvarili 3D model ladje

S pomočjo slik, ki so jih posnele podvodne naprave in potapljači, ki so pogosto raziskovali razbitino, so ustvarili 3D model Titanika. Njegova velika prednost je, da ni obdan z mračno vodo, hkrati pa nam omogoča, da razbitino vizualiziramo iz popolnoma drugačnega zornega kota. Na modelu so namreč vidne številne podrobnosti, ki jih še nismo videli.

Raziskovalci so ustvarili skeniranje brez primere tako, da so združili več kot 715.000 sonarskih slik razbitine z videoposnetki 4K, posnetimi med več kot 200 urami raziskovanja z dvema podmornicama. Model prikazuje ladjo z milimetrsko natančnostjo in razkriva posamezne zakovice; serijska številka ladje; in 5 kilometrov dolgo polje odpadkov, ki obdaja plovilo.

3D model Titanika

Zgodba Titanika bo dobila nove podrobnosti

3D model, ki je nastal, kot posledica 6-tedenskega zbiranja slikovnega gradiva ima tudi pomembno funkcijo ohranja zgodovine. Železno obličje ladje so namreč začeli napadati globokomorski mikrobi, ki razžirajo trup. Popolnoma nedolžno pa ni niti vmešavanje ljudi, ki so s svojimi raziskovalnimi dejavnostmi na morskem dnu prav tako povzročili nenamerno škodo na razbitini. Vseeno je zadnje počivališče Titanika še danes tretirano kot pokopno mesto žrtev pomorske nesreče, tako tam potekajo tudi komemoracije in polaganje vencev v spomin na žrtve.

Znanstveniki verjamejo, da je ta natančni 3D model Titanika lahko velika sprememba pri raziskovanju zgodbe Titanika. Inženirji pa lahko natančen model Titanika uporabijo tudi za podrobnejšo raziskavo mehanike nesreče.

Bow of the TITANIC
Foto: NOAA iz Unsplash
Prejšnji članekPrvi korak k vključitvi e-športov na olimpijske igre zaradi zlorabe dopinga?
Naslednji članekŠtudent, izberi zunanje pohištvo in izkoristi poletje

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.