Prvi korak k vključitvi e-športov na olimpijske igre zaradi zlorabe dopinga?

Gamers playing on Laptops
Foto: Fredrick Tendong iz Unsplash

Pri Mednarodnem olimpijskem komiteju so že potrdili, da bodo v prihodnosti razmislili o vključitvi e-športov na olimpijske igre. Da pa bi bilo to mogoče, bi morali e-športi upoštevati protidopinška pravila WADE. To bi med drugim vključevalo testiranja tudi izven tekmovanj. WADA bo tako že začela z izobraževanjem gamerjev.

Porast e-športov, ki ne kontrolirajo dopinga

Kljub velikemu porastu e-športov še vedno ne obstaja uradni organ, ki bi skrbel za kontrolo dopinga na tem področju. Svetovna protidopinška agencija (WADA) in Svetovna e-športna zveza (angleško Global Esport Federation oziroma GEF) sta tako naznanili, da bi lahko sodelovali pri izobraževalnem programu. K WADI naj bi pristopila Svetovna e-športna zveza, da bi razvili načrt glede zdravja in opozorili gamerje, ki ure ali celo dneve preživijo pred računalniškimi zasloni, na nevarnosti poživil.

tablets, medicine, supplement
Foto: HeungSoon iz Pixabay

Na zvezi so namreč potrdili, da zloraba substanc predstavlja problem v e-športih. Gamerji igrajo po 16 do 18 ur dnevno in imajo večinoma precej nezdrav življenjski slog. Doping k tem prinese še dodaten zdravstveni problem. Jasno je tudi, da gamerji jemljejo določena dopolnila, da sploh lahko zdržijo 18-urni »delovnik«. A preden tudi v e-športe uvedejo redne doping kontrole, se mora WADA približati in nagovoriti gamersko skupnost. Zato bodo začeli z izobraževanjem in ozaveščanjem glede zdravja in izboljšanja sposobnosti.

Boy with black headphones playing computer game
Foto: Ron Lach iz Pexels

E-športi so se začeli razvijati že v 70-ih letih prejšnjega stoletja. Danes na svetovni ravni obsegajo že preko 3 milijarde igralcev in pridobivajo tudi na prepoznavnosti.

Mednarodni olimpijski komite je že leta 2017 e-športe priznal kot športno aktivnost. Na konferenci leta 2020 je predsednik komiteja, Thomas Bach, tudi potrdil, da bi se e-športi v prihodnosti lahko uvrstili na olimpijske igre. A zaenkrat še ni znano, kdaj bi se to lahko zgodilo.

Gotovo pa je, da bo v šport najprej potrebno vpeljati določena pravila in testiranja glede prepovedanih substanc.

VIRABC NEWS
Prejšnji članekRazvili robotsko čebelo, ki leti v vse smeri: Ali je prihodnost opraševanja v robotih?
Naslednji članekTitanik v svoji še nikoli videni podobi: Dobili najbolj natančno podobo Titanika

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.