Tudi aligatorji imajo zmožnost regeneracije tkiva

Znanstveniki so odkrili, da imajo tudi aligatorji zmožnost, da jim znova zraste rep. To zmožnost si delijo z mnogimi manjšimi plazilci, ki jim po poškodbi na novo zraste rep. Mladim aligatorjem rep sicer zraste nazaj, a ne v takšni dolžini, kot je bil prvi. Znanstveniki pravijo, da naj bi rep zrasel do dvajsetih odstotkov njihove telesne dolžine.

Regeneracija tkiv v repu

Ekipa raziskovalcev na univerzi Arizona State je skupaj s sodelavci louisianskega oddelka za divje živali in ribištvo prišla do zanimivega zaključka. Odkrili so, da imajo podobno kot manjši plazilci, tudi mladi aligatorji zmožnost reparacije svojega repa. Ta zraste do dvajsetih odstotkov njihove telesne dolžine, kar je vseeno manj, kot je bila dolžina prvega repa.

»Pri aligatorjih je najbolj zanimivo to, da so kljub izjemni dolžini še vedno zmožni regeneracije repa. Po raziskavah so tako zmožni regeneracije in samo-celjenja ran,« je nad živalmi navdušena Cindy Xu, ki je del ekipe raziskovalcev.

Regeneracija repa pri aligatorjih
Regeneracija repa pri aligatorjih

Odstop od evolucijske črte

Ekipa je z novimi tehnikami slikanja anatomije in razlikovanjem tkivnih celic prišla do odkritja postopka regeneracije tkiv repa pri aligatorjih. »Ponovna rast kapilar, hrustanca, živcev in lusk. Vse to so pokazale raziskave, ki se ujemajo z dosedanjimi študijami, a z eno razliko. Vezivno tkivo, ki nadomesti obkostne mišice je veliko bolj podobno tkivu lusk, kot smo si mislili,« je še dodala.

Njihovo odkritje zdaj postavlja vprašanje o razpotju v evoluciji. Pred 250 milijoni let so se predniki današnjih aligatorjev, dinozavrov in ptičev ločili v te tri skupine. Ker ptice nimajo zmožnosti regeneracije, je zdaj pomembno vprašanje, kdaj točno se je pri pticah ta zmožnost izbrisala iz razvojne črte.

Urednik portala Student.si

VIRScience Daily
Prejšnji članekPrebujenje po smrti nam ponuja odgovor na večno vprašanje
Naslednji članekZnano je, ali bo letna vinjeta 2021 za četrtino cenejša
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.