Univerza v Mariboru pomaga pri iskanju zdravila za covid-19

S pomočjo prototipnega superračunalnika raziskovalci Univerze v Mariboru preučujejo oblikovanje beljakovin in njihov vpliv na bolezni. Računalnik jim pomaga najti protitelesa, ki lahko pomagajo pri zdravljenju koronavirusa. Protitelesa za zdravljenje covida-19 iščejo po celem svetu, v to pa se vključuje tudi Slovenija s Slovenskim nacionalnim superračunalniškim omrežjem (Sling).

Kaj je Sling?

Slovensko nacionalno superračunalniško omrežje je konzorcij za razvoj razpršenega računalništva in upravljanje superračunalniških infrastruktur v Sloveniji. Vodi ga omrežje Arnes, javni zavod, ki zagotavlja omrežne storitve.

V projektu Sling trenutno sodeluje 250 tisoč posameznikov, ki skupaj na milijon povezanih računalnikih zagotavljajo skupno računsko zmogljivost 1,2 eksaflopsa. Zmogljivost eksaflops pomeni, da lahko računalnik izvede trilijon računalniških operacij na sekundo, kar pomeni, da deluje več stokrat hitreje.

Beljakovine in matematični izračuni

Preučevanje oblikovanja beljakovin poteka z uporabo najnaprednejših simulacijskih modelov in računskih tehnik porazdeljenega računalništva. V zadnjih desetletjih uporabljajo matematične modele, s katerimi napovedujejo delovanje zavzemanja določene oblike beljakovine.

Na univerzi so pojasnili, da je treba računsko preizkusiti število različnih oblik beljakovinskih verig in njihovih variacij, za kar potrebujejo veliko računsko moč.

Projekt Folding@home

Gre za projekt, ki je osredotočen na raziskovanje bolezni. Težave, ki se rešujejo v okviru projekta, zahtevajo veliko matematičnih in računalniških izračunov. Univerza v Mariboru deluje v okviru svetovnega projekta, ki omogoča, da računsko opravilo deli med številne razpoložljive računalnike, ki so povezani v računalniško omrežje.

Upamo, da bodo raziskovalci uspešni in da bodo prispevali k hitrejšemu iskanju učinkovitih zdravil za različna obolenja, ki jih lahko zdravimo z beljakovinskimi protitelesi.

Bill Nye

Prejšnji članekAstronomi ujeli edinstveno fotografijo silovitega curka materije iz črne luknje
Naslednji članekKako narediti dober vtis na online sestanku

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.