Kako narediti dober vtis na online sestanku

Online sestanki in ostala virtualna srečanja še nikoli niso bili tako priljubljeni in nujni kot danes. Dejstvo pa je, da doma izgledamo in se obnašamo malo drugače kot v službi ali na kakšnem družabnem dogodku. Preberi si, na kaj moraš biti pozoren pred, med in po uporabi Skypea, Zooma in ostalih programov za video klice.

Poskrbi, da boš dobro izgledal.

Lep izgled

Obleci se v oblačila, v katerih se počutiš in izgledaš dobro. Za tisto uro ali dve, ko imaš sestanek oziroma srečanje, se preobleci iz trenerke ali pižame. Poskrbi, da boš imel umite in počesane lase. Na kožo lahko naneseš nekaj vlažilne kreme in pudra v prahu ali pa se celo naličiš, kot to običajno počneš.

Svetloba

Poskrbi, da bo tvoj obraz osvetljen – torej, da se bo vir svetlobe nahajal za kamero, v katero gledaš. Svetloba, ki prihaja od zadaj ali iz strani nikomur ne laska. Dobra ideja je, da se postaviš pred okno ali pa za ekran oziroma kamero postaviš luč.

Postavitev kamere

Pazi na to, da se kamera nahaja na višini tvojih oči in ne niže. Če te kamera snema od spodaj, bo to ustvarilo lažni podbradek. Poleg tega poskrbi, da boš na primerni razdalji. Nočeš biti dva metra stran od ekrana, prav tako pa ne bodi preblizu.

Že pred klicem si oglej, kako izgledaš na videu ter ali so svetloba, višina in razdalja primerne.

video klic

Uredi ozadje

Tvoj šef verjetno še ni bil pri tebi doma. Ne želiš si, da bi si ob prvem pogledu na tvoje okolje ustvaril napačno mnenje. Kamero uporabi že pred klicem, ter si oglej, kaj je vidno. Pospravi obleke, kupe papirja in knjige, ki ležijo naokoli. Če imaš to možnost, za ozadje izberi belo steno.

Ne pozabi, da si pred kamero.

Čeprav tvoji sogovorniki lahko vidijo zgolj tvoj obraz in ramena, še ne pomeni, da ne bodo opazili, da počneš nekaj drugega. Ne brskaj po spletu, ne glej telefona, ne zasanjaj se. Poskušaj ves čas gledati tistega, ki govori.

Kamero imej vklopljeno le, ko je to potrebno.

Vsak sestanek na Zoomu ne zahteva tudi videa; včasih gre zgolj za govor. Ne pozabi preveriti, da imaš kamero izklopljeno. Poleg tega po končanem sestanku ne pozabi zaključiti klica.

video klic

VIRBBC
Prejšnji članekUniverza v Mariboru pomaga pri iskanju zdravila za covid-19
Naslednji članekZaradi koronavirusa naslednje leto brez novih emojijev

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.