Uspeh za cepivo proti HIV

Pandemija novih koronavirusov, ki še kar traja, je spodbudila razvoj cepiv na podlagi mRNA. Ta tehnologija omogoča cenejšo izdelavo, lažji transport in, najbolj pomembno, večjo učinkovitost. Njihov razvoj poteka že od osemdesetih let, v zadnjem času pa se znanstveniki trudijo tehnologijo razširiti tudi na cepiva proti drugi boleznim. Kot smo pisali v članku o prihodnosti mRNA cepiv, ta obljubljajo tudi nove načine borbe proti virusu HIV.

HIV in Aids

Aids je bolezen, ki jo povzroča virus HIV. Medijsko pozornost privablja nekje od 80-ih dalje, podleglo pa mu je že več sto tisoč ljudi, med njimi tudi slavni pevec Freddie Mercury. Prenaša se preko krvi (umazanih igel) in s spolnim odnosom. Kot zanimivost: na wikipedijinem seznamu HIV pozitivnih osebnosti je eden izmed podnaslovov posvečen delavcem v pornografski industriji.

Moderni medicini je uspelo olajšati simptome aidsa, cepiva, ki bi bolezen zatrlo v kali, pa še ni našla. Vse do zdaj. Ameriški znanstveniki so v reviji Nature Medicine objavili spodbudne rezultate svojega eksperimentalnega cepiva.

Eazy-E
Žrtev Aidsa je bil tudi rapper Eazy-E.

Novo cepivo

Ekipa ameriškega Nacionalnega inštituta za alergije in nalezljive bolezni pod vodstvom Paola Lussa je razvila novo cepivo proti virusu HIV na podlagi mRNA tehnologije. Za razliko od drugih cepiv, kjer v telo vbrizgamo oslabljene ali mrtve viruse, da sprožimo imunski odziv, mRNA cepiva naše celice naučijo, kako izdelati molekulo, ki jo bo telo prepoznalo kot tujek. To sproži imunski odziv, ki v naslednjem koraku prinese imunost na virus. Novo cepivo so znanstveniki testirali na laboratorijskih miših in makakih.

makaki
Makaki v naravnem okolju (ali morda v živalskem vrtu). (vir:wiki)

Velik uspeh

Cepivo spodbudi celice, da proizvajajo proteina Env in Gag, ki ju najdemo v HIV. Ker celega virusa ni v telesu, do okužbe ne more priti, zgodi pa se imunski odziv. Znanstveniki poročajo, da je bil ta zelo blag – nekaj makakov je začasno izgubilo apetit. Živali so 60 tednov prejemale odmerke cepiva, že v 58. tednu pa je bila večina makakov bolj odporna na 12 vrst HIV-a. Dva tedna pozneje se je izkazalo, da sta dva od sedmih osebkov popolnoma imuna, pri ostalih pa je do okužbe prišlo pozneje kot sicer.

Dr. Lusso je povedal, da trenutno izboljšujejo svoj recept, da bi telo ustvarjalo Env in Gag proteina hitreje in bolj natančno. Pričakuje, da bi kmalu lahko začeli prve teste na odraslih prostovoljcih.

Prejšnji članekUrška Bračko: »Mislim, da je razvoj knjižnega blogerstva čudovit!«
Naslednji članekCES 2022: 5 najboljših produktov prihodnosti

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.