CES 2022: 5 najboljših produktov prihodnosti

CES je pojem vsega tehnološko naprednega. Je konvencija, kjer vsa tehnološka podjetja, ki v svetu kaj pomenijo, predstavijo, kako bo izgledala prihodnost. Če te to zanima, to tako ali tako že veš! Kateri so tisti najboljši? To boš izvedel v tem članku.

Prvič je bil CES organiziran 55 let nazaj in od takrat je tehnologija vsako leto strmo napredovala. Podjetja neusmiljeno tekmujejo za primat najboljšega v svojem razredu. Ne le to, države kot so ZDA, Kitajska, Japonska in Južna Koreja konstantno tekmujejo za srce svojih potrošnikov. Kdor je oziroma bo najbolj navdušil potrošnike, bo veliko vplivalo tudi na države kot take.

Katera elektronika je najbolj navdušila nas?

5. Samsung Freestyle projektor

Samsungov nov projektor

Cena: 899 € Datum izida: Prednaročila so odprta do 23.01.2022

Si si kdaj želel vzeti TV kar s sabo, ko si šel na dopust ali pa v študentski dom? No, lahko bi ga, a kaj, ko je Samsung oznanil izjemno majhen, lahek in presneto zmogljiv projektor, ki lahko naredi sliko veliko kar do 100 palcev (254 cm). Cena je postavljeno relativno nizko, kar za mnoge zbuja pomisleke, da to ni ravno »dober« projektor, ampak le draga igračka. Za kaj se bo izkazalo, bomo videli kmalu.

4. Chipolo Card Spot – čip za iskanje denarnice

Cena: 35 €/kos (komplet dveh kosov trenutno 60 €) Datum izida: Prednaročila odprta, izdelek na voljo Februara 2022

Če si neroden in rad pozabljaš stvari, moraš nujno poznati Chipolo. Sam ga uporabljam za avtomobilske ključe in mi je že večkrat rešil življenje. Zdaj pa je prišla izjemno zaželena verzija za denarnico. Čip vstaviš v predalček za kartice in ko denarnice ne najdeš, jo z mobilnim telefonom preprosto poiščeš. Čip oddaja glasen zvok, če je v bližini. Lahko jo tudi poiščeš na zemljevidu, če nisi prepričan, ali si jo pozabil doma, ali v avtu. Poleg tega ti tudi javi z obvestilom na telefonu, da si jo pustil v avtu, ko si hitel v trgovino. Čeprav kartica izgleda malo debela, je vseeno veliko boljša kot modeli, ki so bolj namenjeni za ključe.

3. Sony PlayStation VR2

PS VR2 kontrolerja

Cena: trenutno uradne cene ni (govori se o ceni 500 €) Datum izida: konec leta 2022 (morda se bo zamaknilo v leto 2023)

Prihaja nova generacija Playstation VR konzole in ta bo neprimerljivo boljša od prve, pionirske edicije. Majhno razočaranje iz strani igračarjev je, da ne bo popolnoma brezžična, a bo vseeno veliko bolj priročna, saj bo za priklop potreben samo en kabel. Povečali so tudi vidni kot na 110 ° in VR tehnologijo nadgradili z zmožnostjo sledenja očem, tako da bo konzola in s tem igra vedela, kam v katerem trenutku gledaš. Nadgradil se bo tudi zaslon, ki bo OLED s frekvenco osveževanja od 90 do 120 hz. Resolucija bo 2000 x 2040 na oko, kar je veliko več kot pri originalnem PS VR setu. Poleg tega bosta priložena še posebna VR kontrolerja, ki bosta imela haptične tresljaje in zaznavo rok in prstov, tudi če jih ne uporabljate v tem trenutku.

2. BMW iX in tehnologija spreminjanja barve vozila

BMW IX FLOW - avto, ki spreminja barvo

Cena: trenutno ni znana Datum izdaje: trenutno ni znano

Prihodnost je tu. Ja, zdi se najbolj neuporabna funkcija vseh časov, a je neverjetno zanimiva. Avto, ki spreminja barvo! Kaj takega. Pri avtu so uporabili podobno tehnologijo kot pri e-bralnikih in tako ustvarili tehnologijo, ki je pritegnila tudi ljudi, ki niso navdušenci nad avti. Če kje, bo izredno popularen med roparji in tihotapci. Policija bo iskala bel BMW, a ta ne bo več bel, ampak črn! Pri BMW-ju pravijo, da boste zaradi poletne vročine avto spremenili v belega, v zimskem mrazu pa v črnega in tako privarčevali z energijo in se hitreje ohladili oziroma segreli.

1. Prvi TV s tehnologijo QD-OLED

Nova Sony QD-OLED televizija

Cena: uradna cena ni znana, verjetno okoli 5000 € Datum izida: 2022 (točnega datuma še ni)

Sony, kot kaže, vrača udarec LG v letu 2022. Korejski proizvajalec LG je bil definitivno zmagovalec leta 2021, kar se tiče OLED TV-jev. A Sony je naredil skorajda kvantni preskok, kar se tiče televizije. OLED tehnologija je izjemno popularna, popolna črna barva, fantastičen kontrast in izjemna odzivnost so velike prednosti. Največja slabost pa je bila osvetlitev. OLED ni zmožen konkurirati v svetlih prostorih – do sedaj! Sony je uspel narediti OLED TV, ki je zmožen osvetljenost povečati za kar dvakrat proti ostalim OLED televizijam in to imenoval QD-OLED. Torej ne boš več potreboval izbirati med popolnimi črnimi barvami in boljšo osvetlitvijo zaslona, če boš le imel dosti denarja. Tehnologija je na začetku, a to je velik preskok med zasloni in čez nekaj let lahko pričakujemo, da si boš to lahko privoščil tudi, če si navaden smrtnik. Na voljo bo v velikosti 55″ in 65″.

CES 2022 je ponudil ogromno

Dogodek se je zaključil dan prej kot načrtovano in tehnološki velikani zadnji v vrsti so bili primorani svoje konvencije preseliti na splet. Vseeno pa smo videli fantastične produkte prihodnosti. Tehnologija je postala še toliko bolj popularna v času COVID-19, saj ljudje več časa preživijo s »stroji«, ljudi se je dandanes boljše izogibati. Veliko produktov pa je bilo tudi izjemno uporabnih v »pravem svetu« in ne samo kot način distrakcije. Komaj čakamo novih dogodkov, ki se jih omenja vse pogosteje. A več o tem naslednjič.

Prejšnji članekUspeh za cepivo proti HIV
Naslednji članekNajbolj pričakovani filmi leta 2022
Žan T. Urbanija

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.