V globinah odkrili novo vrsto, ki je presenetila strokovnjake

Odkrili novo vrsto globokomorskih črvov v bližini kostariške obale
Odkrili novo vrsto globokomorskih črvov v bližini kostariške obale Foto: on peakpx

Svet je trenutno obseden z gromozanskimi črvi, ki navdušujejo v filmski uspešnici Dune: Peščeni planet, 2. del. Znanost pa si je to obdobje izbrala za veliko najdbo, pri kateri ne gre za puščavske in gromozanske črve temveč za globokomorske črve. V globinah morja kostariške obale je skupina biologov odkrila novo vrsto črvov.

Najdba globokomorskih črvov v bližini metanskega toka

Greg Rouse, morski biolog, je z ekipo raziskovalcev odkril novo vrsto globokomorskih črvov. Vrsto so našli približno 50 kilometrov od pacifiške obale Kostarike v bližini metanskega toka.

Črv, imenovan Pectinereis strickrotti, ima podolgovato telo, ki ga na obeh straneh obdaja vrsta pernatih izrastkov s škrgami, imenovanih parapodija. Rouse je dejal, da ga njegovo vijugasto plavanje spominja na kačo. Vrsta je bila poimenovana po Bruceu Strickrottu iz oceanografskega inštituta Woods Hole, vodilnem pilotu slavne globokomorske podmornice Alvin, za katerega je Rouse dejal, da je bil ključnega pomena pri prizadevanju za iskanje in zbiranje bitja.

Odkrili novo vrsto globokomorskih črvov
Odkrili novo vrsto globokomorskih črvov Foto: on 80lv

Več kot petnajst let trajajoče raziskovanje

Rouse in njegovi sodelavci so od leta 2009 dalje naleteli na približno 450 vrst v kostariških tokih metana, pri čemer je to zadnje odkritje povečalo število tistih vrst, ki so bile nove za znanost, na 48. Ti impresivni podatki poudarjajo, koliko se je še treba naučiti o teh vrstah. ekosistemih in njihovemu biološkemu pomenu, je dejal Rouse.

Najden je bil v delu morskega dna, kjer močan toplogredni plin metan uhaja iz kamnin ali usedlin na morskem dnu v obliki mehurčkov. V nasprotju z globokomorskimi hidrotermalnimi vrelci metanski izpusti običajno niso bolj vroči od okoliške vode. Toda tako kot hidrotermalni vrelci se tudi ekosistemi metana napajajo s kemično energijo in ne s sončno svetlobo. To je zato, ker so nekateri mikrobi razvili sposobnost uživanja metana. Mikrobi, ki lahko pretvorijo metan v hrano, ustvarjajo osnovo prehranjevalne mreže, v kateri v kostariških virih prevladujejo školjke, raki in črvi z mehkim telesom, kot je ta nova vrsta, je dejal Rouse.

Strickrott in Rouse sta novo vrsto prvič srečala leta 2009 na globini okoli 1000 metrov med potopom v podmornici Alvin, ki jo uporablja človek, ki jo upravlja Oceanografski institut Woods Hole in je v lasti ameriške mornarice.

»Videli smo dva črva blizu enega drugega, približno dolžino podmornice, ki sta plavala tik ob dnu,« je dejal Strickrott. »Nismo jih mogli dobro videti in smo se poskušali priplaziti, da bi jih pogledali od blizu, vendar se je v podmornici težko splaziti in smo jih prestrašili.«

Novoodkrita vrsta globokomorskih črvov
Novoodkrita vrsta globokomorskih črvov Foto: on ucsd

Metanski pljuski ob obali Kostarike

Končno se je ekipa leta 2018 z Alvinom lahko vrnila k kostariškim metanskim virom. Med potopom na istem mestu, kjer so črva prvič opazili, znanem kot Mound 12, je bil Strickrott presenečen, ko je naletel na šest ali več posameznikov neidentificirane vrste, ki so jih tam prvič videli pred skoraj desetletjem. Iz neznanega razloga so bili črvi veliko manj plašljivi kot leta 2009 in z uporabo vakuumske posode s petimi komorami na Alvinu so skrbno zbrali več primerkov, pa tudi slike in video posnetke – dovolj formalno opisati tisto, kar se je izkazalo za novo vrsto.

»Način, kako se je ta stvar premikala, je bil tako eleganten, da se mi je zdelo videti kot živa čarobna preproga,« je dejal Strickrott. »Počaščen sem, da se je Gregu [Rouseu] zdelo primerno poimenovati to vrsto po meni, to veliko pomeni.«

Pectinereis strickrotti je 10 centimetrov dolg član družine Nereididae. To je skupina približno 500 vrst segmentiranih, večinoma morskih črvov, ki so nekoliko podobni križancu med stonogo in deževnikom. Imajo podolgovata telesa z vrstami ščetinastih parapodij ob straneh in skrit niz čeljusti v obliki klešč, ki jih je mogoče iztisniti za hranjenje. Številne vrste črvov imajo tudi dve različni življenjski fazi: atoke in epitoke. Pri teh vrstah črv preživi večino svojega življenja na morskem dnu, pogosto v rovu, kot spolno nezreli atoke, vendar se v zadnjem dejanju svojega življenja spremenijo v spolno zrele epitoke, ki odplavajo z dna v vodni stolpec, da bi našli pari in se drsti.

Ekipi je uspelo zbrati tri dele samcev Pectinereis strickrotti in del ene samice. Po uspešnem zbiranju je skupina vzorce uporabila za izvedbo anatomske analize in preučevanje DNK črva, da bi ugotovila njegove evolucijske odnose v družini črvov.

Nenavaden črv, ki se razlikuje od ostalih

V primerjavi z večino črvov je Pectinereis strickrotti nenavaden na več načinov. Prvič, živi v globokem morju, medtem ko večina njegovih evolucijskih sorodnikov naseljuje plitvejše vode. Drugič, njeni parapodiji so pokriti s škrgami, medtem ko večina črvov absorbira kisik skozi svoje parapodije brez pomoči pravih škrg. Samci so imeli velike bodice na koncu repa, kar je po Rouseovih besedah ​​morda povezano z razmnoževanjem, vendar bo zahtevalo nadaljnje študije. Nazadnje je zaradi popolne teme na 1000 metrih (3280 čevljev) pod morjem nova vrsta slepa. Rouse je dejal, da imajo črvi verjetno izostren voh in dotik, ki jim pomaga pri krmarjenju po črnilnem svetu.

Pectinereis strickrotti ima robustne, celo strašljive čeljusti, vendar je Rouse dejal, da njihova prehrana še ni znana in da bi se ta vrsta prav tako zlahka prehranjevala z bakterijami kot z večjimi živalmi kot drugi črvi. Čeprav bi bila njegova obarvanost sporna točka v življenju, glede na njegov črn habitat, je Rouse dejal, da je črv pod Alvinovimi lučmi videti rožnat in da je to verjetno posledica barve njegove krvi.

Nova vrsta dodatno prikaže raznovrstnost morja

»Leta smo poskušali poimenovati in opisati biotsko raznovrstnost globokega morja,« je dejal Rouse. »Na tej točki smo našli več novih vrst, kot jih imamo časa poimenovati in opisati. To samo kaže, koliko neodkrite biotske raznovrstnosti je tam zunaj. Še naprej moramo raziskovati globoko morje in ga zaščititi.«

Rouse in drugi Scrippsovi raziskovalci se bodo pozneje letos odpravili nazaj na morje v upanju, da bodo odkrili še več globokomorskih odkritij pri pronicanju metana ob obalah Aljaske in Čila.

New Species of Deep-Sea Worm Discovered off Costa Rica

Urednik portala Student.si

VIRJournals Plos One
Prejšnji članekOcena filma: Spaceman
Naslednji članekVrnitev na faks kot starš: Vse, kar moraš vedeti

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.