Vrnitev na faks kot starš: Vse, kar moraš vedeti

Business woman on maternity leave. Mother with newborn baby working from home using laptop. Female professional work at home office remotely video call conference on computer.
Foto: Srdjanns74 iz iStock

Vrnitev na faks po premoru (mirovanje statusa študenta, ponavljanje, podaljšan absolventski staž) zaradi ustvarjanja družine (rojstvo otroka, materinstvo in očetovstvo) je lahko hkrati vznemirljiva in zahtevna izkušnja.

Ne glede na to, ali ste študij prekinili zato, ker ste postali novopečena mamica ali očka, obstaja več korakov in strategij, ki jih lahko uporabite, da bo prehod lažji in bolj obvladljiv.

Sprejmite vrnitev optimistično, potrpežljivo, samozavestno in ne pozabite, da svojemu otroku dajete čudovit zgled neutrudljivega sledenja osebnim ciljem.

Kako je lahko vrnitev na faks kot starš lažja?

1Ocenite svoj položaj

Razmislite o svojem finančnem položaju in raziščite možnosti finančne podpore svoje družinice med študijem, kot so republiška oz. državna štipendija, preživnina s strani staršev, denarna socialna pomoč, subvencionirana prehrana, pomoč Karitasa ali delo preko študentske napotnice s krajšim delovnim časom.

Bivanje si lahko uredite v študentskem domu ali pri zasebniku s subvencijo. Študentske družine so nastanjene v posebnih apartmajih bloka v Rožni Dolini (Ljubljana), ki ima tudi vrtec. Kjer si lahko uredite bivanje in hkratno varstvo otroka v študentskem naselju.

Za več informacij se lahko obrnete na Facebook: Klub študentskih družin Slovenije.

2Povežite se s svojo fakulteto

Obrnite se na sprejemno pisarno ali akademske svetovalce na svoji fakulteti. Lahko vas vodijo pri postopku ponovnega vpisa in svetujejo glede kakršnih koli sprememb vašega študijskega programa ali novih zahtev, do katerih je prišlo med vašim premorom.

Če potrebujete nasvet, se lahko obrnete tudi na Zavod Študentska svetovalnica, kjer pomagajo študentom in mladim na njihovi študijski poti ter pri razreševanju pravno-socialnih vprašanj.

Na fakulteti se vam splača povprašati o prilagodljivih možnostih študija za starše, ki bi lahko bolj ustrezale vašemu družinskemu urniku.

3Zgradite svojo podporno mrežo

O svojih načrtih vrnitve na faks se pogovorite s partnerjem, družino in bližnjimi prijatelji. Njihova podpora bo ključna pri upravljanju vašega časa in obveznosti. Lahko so tudi odličen vir spodbude in pomoči pri varstvu otroka.

Saj ravno usklajevanje varstva otroka s časom učenja pogosto vodi v nenehno žongliranje med študijskimi obveznostmi in zahtevami starševstva.

Spoznajte se z drugimi starši študenti preko univerzitetnih socialnih omrežij ali skupin, tematskih dogodkov ter spoznavnih srečanj v študentskih naseljih. Starši študentje so v podobnem položaju kot vi, zato vam lahko nudijo dobro podporo, dragocene nasvete in pomagajo pri varstvu otroka.

4Organizacija

Pripravite realističen urnik, ki bo uravnotežil študij, družinski čas, skrb zase in če je potrebno tudi študentsko delo. Uporabite aplikacije na telefonu, tedenske planerje ali dnevne načrtovalce in skrbno zapišite vse obveznosti, ki jih imate.

Doma izberite poseben prostor za študij, kjer se lahko osredotočite na svoj faks brez moteče okolice. Če je vaš prostor omejen, poskusite z uporabo ušesnih čepkov ali slušalk, da zadušijo hrup iz okolice ali pa se učite v urah, ko otrok spi, ali pa je v vrtcu.

5Prilagodljivost in sočutnost

Bodite pripravljeni večkrat spremeniti in prilagoditi svoje načrte, saj je usklajevanje družinskega življenja in študija, proces, ki zahteva veliko prilagodljivosti.

Ne pozabite, da je normalno, če se soočite z izzivi, obupanostjo ali preobremenjenostjo. Vir stresa je lahko tudi strah, da boste zamudili pomembne mejnike v otrokovem življenju ali da partnerju ne boste mogli zagotoviti dovolj podpore (finančne in čustvene).

V teh primerih bodite sočutni do sebe in se spomnite na vse pozitivne razloge za svojo odločitev, da se vrnete nazaj na faks.

6Uporabite tehnologijo

Seznanite se z izobraževalno tehnologijo in viri, ki lahko naredijo učenje učinkovitejše brez odhoda od doma, kot so spletne knjižnice, e-knjige, akademske baze podatkov, spletne učilnice, Facebook skupine in sobe za klepet.

Redno uporabljajte aplikacije za učinkovito upravljanje svojega časa, kot so opomniki za izpite, predavanja in sestanke, mesečni planerji ter dnevni opomniki.

Vrnitev na faks kot starš je nedvomno velik izziv, vendar je to pot, ki se mnogim študentskim mamicam in očkom zdi nagrajujoča (nove izkušnje, prijateljstva in znanja). Poleg tega je lahko končan faks v času materinstva ali očetovstva osebni dosežek in namig, kaj vse lahko zmorete samo, če si tega res želite.

S pridobitvijo diplome mlad starš pridobi višjo raven izobrazbe, kar lahko vodi do boljših zaposlitvenih možnosti in zagotovi stabilnejšo ter varnejšo prihodnost družinice.

Povrhu vsega pa vrnitev nazaj na faks daje pozitiven zgled tudi okolici, saj študentska mamica ali očka s tem pokažeta svojo predanost, željo po trdem delu in pomembnost sledenja svojim sanjam. Nenazadnje pa izkažeta tudi svojo vzdržljivost in pripravljenost vlagati vase, lastnosti, ki so neprecenljive tako na osebnem kot poklicnem področju.

Petra Boh, univ. dipl. soc. del.

Socialna delavka, ki se še vedno rada uči, veliko bere in predvsem piše (avtorica dveh knjižnih uspešnic). Lepo vabljeni k branju moje vsebine na spletnem portalu za starše in tiste, ki to šele postajate.

Prejšnji članekV globinah odkrili novo vrsto, ki je presenetila strokovnjake
Naslednji članekfreeŠn 2024 – študentski natečaj kreativnega komuniciranja

Socialna delavka, ki se še vedno rada uči, veliko bere in predvsem piše (avtorica dveh knjižnih uspešnic). Lepo vabljeni k branju moje vsebine na spletnem portalu za starše in tiste, ki to šele postajate.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.