Zombi virus: V Sibiriji najdeni novi zombi virusi

coronavirus, corona virus, covid-19
Foto: TheDigitalArtist iz Pixabay

Evropski znanstveniki so v sibirskem permafrostu našli 13 novih virusov, ki so še vedno lahko okužili organizme. Z globalnim segrevanjem bi lahko še več starodavnih virusov oživelo in začelo spet pustošiti po Zemlji.

Ekipa znanstvenikov iz Francije, Nemčije in Rusije je med analiziranjem vzorcev permafrosta iz Sibirije naletela na 13 prej nepoznanih virusov. Zaradi nevarnosti, ki bi jo lahko predstavljali in verjetno tudi zaradi dramatičnosti, so jih poimenovali »zombi virusi«. Poročilo raziskave so objavili na bioRxiv, kjer je prosto dostopno.

Oživili 7 zombi virusov

V laboratoriju jim je uspelo oživiti 7 izmed zombi virusov. Tudi po več tisočletjih zamznjenosti, so virusi še vedno lahko okužili organizme in se razmnoževali. Najstarejši izmed njih je ležal zamrznjen v permafrostu okoli 48.500 let in tako podrl rekord za najstarejši obujeni virus. Imenuje se Pandoravirus yedoma in je tako velik, da ga lahko vidimo že z običajnim svetlobnim mikroskopom. Najmlajši izmed njih so bili Megavirus mammoth, Pithovirus mammoth in Pandoravirus mammoth, ki so jih našli v 27.000 let stari mamutovi dlaki.

Vsi virusi, ki so jih oživili so za ljudi popolnoma varni, saj okužujejo in ubijajo le amebe, je razložil vodja raziskave Jean-Michel Claverie. A to ni razlog za olajšanje. Z globalnim segrevanjem in taljenjem permafrosta se lahko sprostijo tudi nevarnejši virusi.

Mutating virus variant and cell mutation variants as a health risk concept and new coronavirus outbreak or covid-19 viral cells mutations and influenza background as a 3D render.
Foto: wildpixel iz iStock

Nevarnost globalnega segrevanja

Raziskovalci sicer poudarjajo, da je verjetnost za to dokaj nizka. Večina starodavni virusov ne bi preživela dolgo po odtalitvi, hkrati pa niso prilagojeni na okuževanje tisoče let mlajših organizmov.

Bolj zaskrbljujoči so virusi od nedolgo nazaj, ki so se ujeli v permafrost. Leta 2016 je bila v Arktičnem krogu epidemija vraničnega prisada oz. antraxa, ki je pobil tisoče severnih jelenov. Virus naj bi prišel iz 80 let starega zamrznjenega trupla jelena. Tudi druge virusne bolezni, kot so leta 1980 izkoreninjene črne koze, bi se lahko skrivale v zamrznjeni tundri in čakale na gostitelja.

Prejšnji članekHarry Potter liki, če bi bili dojenčki (GALERIJA SLIK)
Naslednji članekFantastičen uspeh za slovensko fakulteto!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.