Vesoljski odpadki v orbiti sedaj vidni tudi podnevi

Znanstveniki so prvič uspeli čez dan opaziti vesoljske odpadke, ki krožijo okoli Zemlje. V orbiti okoli Zemlje postaja strašna gneča, saj mrtvi sateliti, deli raket in ostanki trkov ali eksplozij v orbiti spremenijo vesolje v nevarno minsko polje. To pa postane precej nevarno za operativne satelite, ki morajo krmariti po tej celotni zmešnjavi. Zdaj pa, zahvaljujoč močnim novim laserjem, lahko znanstveniki spremljajo vso to plavajočo vesoljsko kramo tudi podnevi.

Laser
Laserski in astronomski teleskop Zimmerwald ZIMLAT, ki se uporablja za merjenje razdalje do predmetov vesoljskih odpadkov. Vir: Univerza v Bernu, AIUB

Izmikajoči manevri

Znanstveniki so potrebovali boljše načine, kako dejansko slediti vsemu, kar se dogaja tam zgoraj, so zapisali v sporočilu za javnost na Bernski univerzi. Zdaj so iznašli novo tehniko, ki jih ne omejuje samo na nočno opazovanje.

Znanstveniki iz Berna uporabljajo nov laser, ki ob usmeritvi v orbitalne zavržene kose opreme razbija in raztrese fotone, nato pa spremljajo, kam se ti fotoni odbijajo. Vse to zaznavajo z občutljivimi novimi kamerami, ki lahko zaznajo signal pri dnevni svetlobi.

Zahvaljujoč laserju, ekipa upa, da bo izvedla natančnejše meritve kot kdaj koli prej in vesoljskim agencijam pomagala pri krmarjenju po vesolju. In to brez da bi se pri tem igrali kot z avtomobilčki za zaletavanje.

»Možnost opazovanja čez dan omogoča množenje številnih ukrepov,« je v izjavi dejal bernski astronom Thomas Schildknecht. »Natančnejše orbite bodo v prihodnosti bistvene za preprečevanje trkov in izboljšanje varnosti in trajnosti v vesolju.«

VIRphys.org
Prejšnji članekOcena filma: Tenet
Naslednji članekObčudujte fotografije na razstavi »Trenutek«

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.