Občudujte fotografije na razstavi »Trenutek«

Konec meseca, natančneje 28. avgusta se v Slovenijo vrne fotografska razstava »Trenutek«. V ljubljanskem Cityparku boste do 10. septembra lahko občudovali dela priznanih slovenskih in hrvaških fotografov, ki so bila ustvarjena s pametnimi telefoni Huawei.

Razstava je velik poklon mobilni fotografiji, saj dokazuje, kakšne fotografske mojstrovine je mogoče ustvariti s pametnimi telefoni Huawei. Ker pa se fotografiranje vedno začne pri fotografu, je ključnega pomena, da nikoli ne preneha razvijati fotografskih veščin in izkoristi vse priložnosti, ki mu jih nudijo inovativne tehnologije. Da bi vaše fotografije resnično zaživele, vam razkrivamo skrivnosti mobilne fotografije vrhunskega fotografa Kristiana Dowlinga.

Tehnologije, ki so fotografu v pomoč

Če izberete pametni telefon Huawei P40 Pro z inovativnimi funkcijami, ki vas podpirajo v vseh fazah fotografiranja, se boste tudi sami počutili kot profesionalec. Telefon vam bo v pomoč pri kadriranju, pritisku na sprožilec in izbiri najboljše fotografije. S tretjo generacijo sistema za obdelavo slik pa pomaga tudi pri lažjem zajemu fotografij z osupljivimi rezultati s tremi popolnoma novimi procesi.

  • Združevanje podatkov iz več kamer omogoča procesorju pridobiti dodatne informacije o osvetlitvi, globini in drugih za fotografiranje pomembnih parametrih.
  • Semantična umetna inteligenca natančno obdela podatke o globini, lastnosti obrazov, drži in teksturi kože, nato pa jih pošlje nevronski enoti (NPU) procesorja.
  • Sistem prilagajanje fotografij na ravni slikovnih pik izboljša kakovost, da doseže boljši učinek zamegljenega ozadja, dinamični razpon, podrobnosti in reprodukcijo barv.

Najboljša med najboljšimi

Izbira najboljše fotografije v nizu posnetkov je običajno prav tako zamuden postopek kot fotografiranje samo. Da se lažje odločite, je lahko dober nasvet vrednejši od zlata. To nas popelje do inovativne funkcije »zlatega posnetka« (Golden Snap) s katero se ponašajo premijski pametni telefoni družine P40.

Funkcija uporabi zmogljivosti procesorja Kirin 990 5G v kombinaciji z umetno inteligenco, da zajame fotografije že nekaj trenutkov pred in še nekaj po pritisku na sprožilec. S tem dobite niz posnetkov, iz katerega kasneje izluščite najboljšega, ki ni nujno ravno tisti, ki je nastal ob pritisku. Funkcija samodejno izbere tri, za katere »sistem« po primerjavi z lokalno shranjenimi fotografijami v katalogu oceni, da so najboljše. V nizu so označene z ikono krone.

»Med snemanjem hitrih prizorov, ko imate le eno kratko priložnost ujeti najboljši trenutek, vam daje več možnosti, da ga ne zgrešite. Preprosto zato, ker je več fotografij bolje kot ena sama. Funkcije pa ne smemo enačiti z možnostjo hitrega zajema serije fotografij. Pri tej lahko pride do zamud med fotografiranjem, prvo v nizu pa naprava zajame šele po pritisku sprožilca. Funkcija Golden Snap pa začne za vsak slučaj fotografirati tik pred pritiskom, če z njim zamujate. Nastali niz sicer zajema manj kot 2 sekundi, kar v večini primerov zadošča, da je ena od treh predlaganih fotografij res odlična. Lahko jih izberete, ali pa tudi ne, o tem odločate sami,« svetuje Kristian Dowling.

Popolna fotografija posebej pomembnega trenutka

V življenju so posebni trenutki, ki se jih želite spominjati dlje časa, običajno pa je fotografiranje zahtevno in zahteva hitre odzive. Takrat je pomembno, da uporabite zanesljivo opremo in tehnologije, ki zagotavljajo, da boste ujeli čarobnost trenutka in s kakovostjo fotografije navdušili.

Umetna inteligenca premijskih modelov pametnih telefonov družine P40 je sposobna napovedati, kaj boste počeli, zato poskrbi, da posebnih trenutkov, ki se morda nikdar več ne bodo ponovili, ne zamudite. Kot pravi Kristian Dowling: »Najboljše je, da lahko funkcijo vedno preprosto vklopite, tako da se dotaknete ikone na zaslonu fotografske aplikacije. Ni nujno, da jo uporabljate ves čas, toda v primerih fotografiranja hitrih prizorov in bežnih minljivih trenutkov, je resnično koristna.«

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.