Za 20 sekund zagorelo korejsko umetno sonce

Poskus Južne Koreje v ustvarjanju lastnega umetnega Sonca se je končno obrestoval. V zadnjih poročilih organizacija napoveduje, da je presegla svetovni rekord vzdrževanja visokotemperaturne plazme za 20 sekund s temperaturo ionov nad 100 milijonov stopinj Celzija.

Bi lahko ljudje ustvarili svojo zvezdo? Očitno ja.

V novem članku portala Phys.org je južnokorejska organizacija z imenom KSTAR Research Center na Korejskem inštitutu za fuzijsko energijo (KFE) z umetnim soncem, imenovanim Korea Superconducting Tokamak, približno 20 sekund ohranjala visokotemperaturno plazmo. S tem je postavila nov svetovni rekord.

KSTAR(Korea Superconducting Tokamak Advanced Research) by drone

»Tehnologije, potrebne za dolge operacije s 100 milijonov stopinjsko plazmo, so ključne za uresničitev fuzijske energije, uspeh KSTAR-a pri vzdrževanju visokotemperaturne plazme za 20 sekund pa bo pomembna prelomnica v tekmi za zaščito tehnologij za dolge visokozmogljive plazemske operacije, ki je v prihodnosti ključna sestavina komercialnega jedrskega fuzijskega reaktorja,« je povedal direktor Si-Woo Yoon iz raziskovalnega centra KSTAR pri KFE.

Ta naprava je superprevodna fuzija, ki posnema Sonce v vesolju (zlasti v svojih toplotnih lastnostih). Leta 2018 je KSTAR dosegel to toploto le za približno 1,5 sekunde. V primerjavi s tem je večina danes razvitih fuzijskih naprav dosegla 100 milijonov stopinj le za 10 sekund.

100 milijonov stopinj Celzija je vročina primerljiva s Sončevim jedrom – ki je tudi najbolj vroč del zvezde.

Kako ustvariti fuzijske reakcije?

Na podlagi eksperimenta bo KSTAR uporabljen za ustvarjanje stanja plazme, kjer se ioni in elektroni ločijo, ione pa je treba segrevati in vzdrževati pri visokih temperaturah. V ta namen bodo v fuzijsko napravo vstavljeni vodikovi izotopi.

Kitajska različica sonca

Tako kot Južna Koreja tudi Kitajska vlada razvija svojo napravo za umetno sončno fuzijo na jedrski pogon. Kitajska namesto 100 milijonov stopinj Celzija poskuša doseči 150 milijonov stopinj Celzija. Zaenkrat časovno trajanje te naprave še ni znano.

VIRphys.org
Prejšnji članekKaj izstop Velike Britanije iz EU pomeni za študente?
Naslednji članekBitcoin dobesedno tepta vse pred seboj

2 KOMENTARJI

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.