Kaj izstop Velike Britanije iz EU pomeni za študente?

Evropska unija (EU) in Združeno kraljestvo (ZK) sta decembra po dolgih pogajanjih dosegla sporazum o prihodnjih odnosih in trgovini med njima. Podpisali sta ga 30. decembra, začel pa je veljati s prvim dnem letošnjega leta.

Kaj to pomeni za študente? Slovenski študenti, ki se bodo vpisali na študij v ZK, bodo obravnavani tako kot ostali mednarodni študenti. Zanje bodo veljala enaka pravila, kot veljajo za ostale mednarodne študente.

Ta pravila se bodo spremenila le v okviru dogovora o bilateralnem sodelovanju med Slovenijo in ZK, ki bi slovenskim študentom omogočil boljše pogoje za študij na Otoku.

Konec sodelovanja v Erasmus+

Združeno kraljestvo ne bo več sodelovalo v programu Erasmus+. Slovenski študentje torej znotraj tega programa ne morejo več na izmenjavo v ZK, tamkajšnji študenti pa ne v Slovenijo.

Sicer pa je ZK napovedalo ustanovitev lastne sheme za mobilnost študentov in pridobivanje delovnih izkušenj Turing, ki so jo poimenovali po angleškem matematiku Alanu Turingu.dve dekleti sedita ob morju

Slovenski študenti, ki že dalj časa študirajo v ZK

Državljani Slovenije, ki že nekaj časa študirajo v ZK, bodo lahko obdržali pravice, ki jih imajo kot državljani EU, če pravočasno (do 30. junija) zaprosijo za status v okviru Sheme za pridobitev statusa za državljane EU.

Študent pridobi status bo študent, če je

  • začel živeti v ZK pred 31. decembrom 2020 (»pridobljeni status« ali »status v pridobivanju«) ali
  • živel v ZK v neprekinjenem obdobju 5 let (»neprekinjeno bivanje«).

Če študent zdaj prejme »status v pridobivanju«, ker v ZK še ni živel 5 let, lahko po dopolnjenem 5-letnem neprekinjenem prebivanju, vloži novo vlogo. Na ta način spremeni navedeni status v urejenega.

Oba statusa bosta slovenskim študentom v omogočala pravice, ki so jih kot EU državljani imeli doslej. To vključuje nižjo šolnino, poenostavljen vizumski režim in zdravstveno zavarovanje. Slovenski študenti bodo torej še naprej izenačeni z drugimi prebivalci ZK.diplomanti mečejo pokrivala v zrak

Študenti, ki so se na študij v ZK vpisali lani

Študente, ki so se v lanskem letu vpisali na študijske programe v ZK, imenujemo »vmesna generacija«.

Zanje velja, da lahko kot državljani EU do konca študija obdržijo pravico do nižje šolnine, če se fizično nahajajo v ZK in lahko pridobijo »status v pridobivanju«.

Študenti, ki se bodo na študij vpisali v letu 2021

Največ sprememb bo doletelo študente, ki še niso del študijskega programa v ZK in se bodo na študij vpisali po 1. januarju 2021.

Med posledicami Brexita je spremenjen režim priseljevanja. Veljajo torej nova pravila in postopki za urejanje bivališča slovenskih državljanov, ki se odločijo za študij v ZK.

Sklop pravil, ki se imenuje »študentske poti« (student routes), vsebuje

  • opredelitve glede plačila šolnin,
  • na novo določene postopke glede pridobitve prvega dovoljenja za prebivanje v ZK,
  • postopke glede pridobitve dovoljenja za prebivanje za otroke, ki se bodo šolali v ZK (child student visas) in
  • še nekatere druge kategorije.sončni zahod s pogledom čez Temzo v Londonu
VIRVlada RS
Prejšnji članekKlinična priporočila za vrnitev k športu med pandemijo covida-19
Naslednji članekZa 20 sekund zagorelo korejsko umetno sonce

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.