Začetek konca največje ledene gore na svetu

Perito Moreno glacier view, Patagonia landscape, Argentina. Patagonian landmark
Foto: elleon iz iStock

Novi posnetki, ki jih je 23. aprila posnel satelit Evropske vesoljske agencije Sentinel-1, kažejo, da je od gromozanske ledene gore, poimenovane A-68, odtrgal ogromen kos ledu. Ta meri 175 kvadratnih kilometrov. A-68 medtem pluje v vse bolj tople vode severno od Antarktičnega polotoka.

To je že drugi pomemben dogodek pri talitvi, ki ga je A-68 doživel, odkar se je julija 2017 osvobodil ledene police Larsen C. Nova razpoka bi lahko pomenila začetek konca za ledeno goro, je glaciolog Adrian Luckman povedal za BBC News.

Ledena gora, ki bi pokrila tretjino Slovenije

»Sumim, da se končni razplet zdaj začenja, vendar bodo razskosani drobci verjetno še leta z nami,« je dejal Luckman, glaciolog z univerze Swansea v Veliki Britaniji, ki je v zadnjih treh letih sledil napredku ledene gore.

Ko se je A-68 prvič odcepila od Antarktike, je na površini merila približno 6.000 kvadratnih kilometrov. To je nekaj več kot tretjina površine Slovenije. A-68 je takoj postal največja lebdeča plošča ledu na svetu in se še danes drži tega naslova. V zadnjih treh letih se je sicer na površini zmanjšal na 5.100 kvadratnih kilometrov, ko se je spopadal z gnečo v morju Weddell.

To ni največja ledena gora, ki je bila kdajkoli odkrita. Čast pripada ledeni gori B-15, ki se je leta 2000 odlomila z Antarktike in je pred razpadom merila 11.000 kvadratnih kilometrov.

A-68 je kljub svoji impresivni velikosti izjemno tanka.

Na 160 km dolžine, je debela le nekaj sto metrov. Razmerje stranic A-68 spominja bolj na kreditno kartico, kot pa običajno zamišljeno ledeno goro, je Luckman pred tem napisal na svoji spletni strani.

»Neprestano sem presenečen, da je na odprtem morju tako dolgo zdržalo nekaj tako tankega in krhkega,« je dodal v intervjuju za BBC News.

Zaradi tankosti A-68 je še posebej občutljiva na močne tokove in vse bolj tople temperature, ki jo čakajo severno od Antarktike. Nadaljnje razcepitve bodo verjetno sledile, je dejal Luckman, A-68 pa kmalu ne bo več. Vendar pa je dodal, da bo verjetno živela več let skozi posamezne koščke, ki se bodo lomili od njenih robov. Mnogi izmed njih bodo dovolj veliki, da si bodo zaslužili lastna imena. To vključuje kos, ki se je odlomil nazadnje. Po tvitu iz Luckmana bo novorojenček ledene gore verjetno znan kot A-68c. Še naprej bomo opazovali njihov počasen pohod v onostranstvo ledenih gora.

VIRLive Science
Prejšnji članek☑️ KVIZ: Kateri lik iz Tiger Kinga si?
Naslednji članekIzpiti se približujejo: so gradiva, dostopna na spletu dovolj?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.