Izpiti se približujejo: so gradiva, dostopna na spletu dovolj?

Knjižnice so z včerajšnjim odlokom danes v teoriji že lahko odprle svoja vrata – v praksi pa gre to malo drugače. Čeprav je najhuje že za nami, najverjetneje vsi takoj ne bodo hiteli v knjižnice, zato pa obstaja za najbolj zagrizene bralce nekaj spletnih alternativ. A kljub odloku, večina knjižnic na fakultetah ostaja zaprtih. Kaj to pomeni za študente?

Baza elektronskih knjig

Bralcem so na pomoč priskočile knjižnice. Digitalna knjižnica Slovenije ponuja kar nekaj gradiva, vendar ne gre ravno za lahko branje, razen če pač uživaš v branju srednjeveških rokopisov. Odlična alternativa je slovenski portal z elektronskimi knjigami Biblos.

Bralnik elektronskih knjig

Na njem si lahko brezplačno izposodiš elektronske knjige in jih bereš na svojem računalniku, bralniku ali telefonu. Za brezplačno izposojo pa moraš biti včlanjen v eni izmed slovenskih knjižnic, saj se vpišeš s svojo cobiss vpisno številko. Izbira je kar solidna, vendar bolj zahtevnega bralca žal ne bo zadovoljila.

Osebni prevzem in dostava na dom

Določene knjižnice so bralcem stopile še bolj blizu. Jeseniška na primer ponuja osebni prevzem knjig in pošiljanje gradiva po pošti. Tudi nekatere primorske knjižnice so začele s pošiljanjem knjig po pošti. Kranjska in ljubljanska pošiljata zgolj strokovno literaturo in tisto leposlovje, ki je del učnega načrta.

Veliko, res veliko knjig.

Naslednji teden se pri nas odpirajo kozmetični in frizerski saloni. Kaj pa knjigarne in knjižnice? Za zdaj še ne. V sosednji Italiji so najprej odprli knjigarne, te so odprte tudi na Hrvaškem. Pri nas pa je lepa frizura očitno bolj pomembna od dostopa do znanja in kulture.

Kako brez knjig?

Za študente to predstavlja prav poseben problem, saj ne moremo dostopati do gradiva, ki ga potrebujemo. Na spletu le dostopno le omejeno število člankov, knjige pa se tudi hitro izposodijo (če sploh imaš to možnost).

Sova deli knjige

 

Urednica revije Študent

Prejšnji članekZačetek konca največje ledene gore na svetu
Naslednji članekOMGyes: spletna stran, ki ženske popelje do orgazma
Katja Stojić

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.