Zakaj moški živijo manj?

man, stairs, heaven
Foto: Tumisu iz Pixabay

Znanstveniki so ugotovili, da zabrazgotinjenje srca povzroča izguba kromosoma Y. Ponujajo pa tudi zdravilo. Moški v povprečju živijo 5 let manj kot ženske. Kljub vsem anekdotam, smešnicam in memom, to ni zaradi neumnosti, kaskaderskih podvigov, neuporabe zaščitne opreme pri delu in podobno. Znanstveniki so ugotovili, da lahko 4 od teh petih let razložijo s poškodbami na srcu, ki so posledica izgube moškega spolnega kromosoma – kromosoma Y.

Izguba kromosoma Y pomeni težave

S starostjo se v celicah moških začne pojavljati pomanjkanje Y kromosoma. To še posebej velja za kadilce. Ta sprememba se najbolj opazi v krvnih celicah, saj te najhitreje nastajajo in odmirajo. Že v preteklosti so znanstveniki potrdili statistično povezavo med pomanjkanjem kromosoma Y in zgodnejšo smrtjo ali razvojem Alzheimerjeve bolezni. Nova raziskava pod taktirko dr. Kennetha Walsha pa je dokazala neposreden učinek izgube Y kromosoma pri moških.

Dr. Walsh in ekipa so z uporabo CRISPR tehnologije vzgojili miši s pomanjkanjem Y kromosoma ter opazovali posledice. Živali so trpele za pravo vojno v imunskem sistemu, nenadnimi fibrozami (patološka rast tkiv, zabrazgotinjenje) notranjih organov in vnetji. Za preiskavo na ljudeh so uporabili bolj prijazno metodo, podatkovno bazo UK Biobank in našli korelacije med izgubo moškega kromosoma in srčnimi obolenji.

love, romance, together
Foto: inoehren iz Pixabay

Nekatera zdravila že imamo, a potrebnih je več raziskav

Prave rešitve še ne poznamo, pravijo raziskovalci. Obstajajo pa zdravila, ki preprečujejo simptome izgube Y kromosoma. Antifibrozni medikamenti kot je pirfenidon so se v preteklosti izkazali za uspešne pri zdravljenju zabrazgotinjenja pljuč in verjetno bi delovali tudi na srce.

Kot preventivo je sodelavec dr. Walscha Lars A. Forsberg izdelal poceni in hitro metodo za preverjanje prisotnosti Y kromosoma, ki deluje po principu PCR testa. Oba poudarjata, da je potrebnih še več raziskav in informiranja javnosti.

VIRScience Daily
Prejšnji članekSe vračajo maske? Posvetovalna skupina odgovarja
Naslednji članekKaj je Google Wallet in zakaj bi ga uporabljali?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.