Zakaj odganjalci komarjev delujejo

Vsako leto beležimo več kot 700.000 smrti zaradi bolezni, ki jih prenašajo komarji. Tudi v državah, kjer malarije in podobnih bolezni ni, so komarji neljubi gostje v naših spalnicah. Na srečo pa obstaja veliko naravnih odganjalcev komarjev. Kljub temu, da že nekaj tisoč let človeštvo uporablja te odganjalce, še danes ne vemo točno, kako delujejo. Raziskovalci z Univerze Duke so pred kratkim ponudili del odgovora.

Odganjalec komarjev piritrin

Najbolj uporabljen odganjalec pridobivamo iz rastline Dalmatinski bolhač. Ta v svojih rumenih cvetovih skriva ester piretrin, ki zmoti delovanje živčnega sistema žuželk. V velikih koncentracijah se snov uporablja kot insekticid, v manjših pa le kot odganjalec. Piretrin je učinkovit proti mnogim vrstam žuželk od stenic do uši, kar izvemo v raznih vrtnarskih revijah, a danes govorimo o komarjih.

Dalmatinski bolhač
Dalmatinski bolhač (vir: Wikipedia)

Zakaj piritrin deluje

Prej omenjeni znanstveniki so pod vodstvom profesorja nevrotoksikologije Ke Donga iskali, kje točno se zgodi reakcija med odganjalcem/insekticidom in komarjevim živčnim sistemom. V ta namen so na tipalke laboratorijskih komarjev namestili elektrode (res majhne elektrode) in merili odziv določenih receptorjev.

Komarji ki prenašajo bolezni imajo okoli 100 različnih receptorjev, Dongova ekipa pa je našla tistega, ki zazna piritrin. Imenuje se Or13. Dodaten poskus je pokazal, da komarjev, ki so bili gensko modificirani, da tega receptorja nimajo, odganjalec ni zmotil. Vendar dobra novica je, da ta receptor imajo vse vrste komarjev, za katere vemo, da prenašajo bolezni.

A ni še konec

Dvomljivci v znanost zdaj vihajo nos, češ: »Saj vemo da odganjalci delujejo. Vseeno je, ali zaradi Or13 ali Or14 ali božjega načrta.« Vendar majhni koraki štejejo. Ta raziskava je le začetek. Dongova ekipa bo naslednje poskuse delala z oljem limonske trave in drugimi znanimi repelanti. Cilj je bolje spoznati mehanizme delovanja in se naučiti izdelati učinkovitejše odganjalce komarjev. Kot je povedal nevrolog Christopher Potter, bi lahko z dovoljšnjim poznavanjem komarjevih receptorjev teoretično pretentali njihove čute. In takrat Autan zamenjali za parfum.

Viri:

https://www.scientificamerican.com/article/natural-mosquito-repellents-powers-finally-decoded/

https://www.klubgaia.com/si/vrtnarski-nasveti/5504-Naravno-zatiranje-skodljivcev-rastlin

Prejšnji članekV stanovanje ali študentski dom?
Naslednji članekNaprave Huawei za brezskrbno šolsko leto

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.