V stanovanje ali študentski dom?

Srednješolskih dni je konec in s tem tudi toplega domačega bivališča, vsakdanjih okusnih kosil izpod rok tvoje drage mame ali babice ter domače postelje. It’s time to change your life. Odhajaš v svet in treba si bo poiskati nov dom – vsaj začasni. Veliko bodočih študentov se znajde pred dilemo: si poiskati stanovanje ali živeti v študentskem domu? Predstavljamo ti obe strani bivanja v študentskih letih, na tebi pa je, da izbereš. Pa poglejmo …

»Kle mam flet«

Študenti se za stanovanje namesto za študentski dom odločijo na podlagi različnih dejavnikov. Nekateri ne izpolnjujejo pogojev za subvencionirano bivanje v študentskem domu, drugi se vselijo skupaj s prijatelji, spet tretji pa preprosto ne marajo »galame« v študentskem domu. Največji razlog, zaradi katerega se bodoči diplomiranci ne odločijo za bivanje v stanovanju, pa so definitivno stroški. Ti predstavljajo slabo stran udobja, ki ga prinese stanovanje. Za sobo, ki ni v središču Ljubljane in meri 28 kvadratnih metrov, boš odštel kar 180 €, v centru mesta pa bi bila tvoja denarnica za isto sobo lažja kar za 360 € mesečno.

Dejstvo je, da so stanovanja veliko dražja kot študentski domovi, imajo pa nekaj prednosti.

✔️ V stanovanju si sam svoj šef, sploh če imaš svojo sobo. Prideš, ko prideš, greš, ko greš.

✔️ Za stanovanje se pogosto odločijo študenti, ki pri učenju potrebujejo mir in tišino. Stanovanja oziroma sobe se nahajajo v stanovanjskih blokih, kjer živijo tisti, ki jih vsak dan čakajo služba, vrtec, šola, zato je mir tam skoraj zagotovljen.

✔️ Brez dvoma imaš v sobi oziroma v stanovanju več zasebnosti kot pa v študentskem domu (razen, če imaš samsko sobo), kjer si svoj kvartir po navadi deliš še z eno osebo in se ne moreš nikamor umakniti.

✔️ Dobra lastnost obeh nastanitev oziroma življenja v študentskih letih na sploh pa je, da te novo okolje prisili k drugačnemu življenjskemu stilu, kot ga imaš v hotelu mama.

 »Eeeej, žurka dons u B-ju!«

Res je, v študentu se pač žura. Sploh prvi mesec, ko se odvijajo brucovanja, ko se vsi še spoznavajo in se na faksu še ne dogaja veliko. Vendar pa se tudi žurke sčasoma umirijo, predvsem v izpitnem obdobju. Tako kot stanovanje ima tudi študentski dom nekaj slabih lastnosti in prva je zagotovo to, da nimaš vedno miru. Druga stvar pa je sostanovalska loterija, saj nikoli ne veš, kakšnega cimra boš dobil. V obzir je treba vzeti tudi to, da je tvoj življenjski prostor manjši kot v stanovanju.

Seveda pa ima študentski dom tudi svoje prednosti:

✔️ Družba. V študentskem domu boš spoznal svojo drugo družino, ki ti bo stala ob strani v najlepšem obdobju tvojega življenja.

✔️ Kot že rečeno, je takšen tip nastanitve zagotovo ugodnejši kot soba v stanovanju. Povprečna subvencionirana cena študentske sobe v Ljubljani je približno 72€.

✔️ Tako kot v stanovanju se moraš tudi v študentskem domu naučiti, kaj skuhati, si oprati oblačila, se sam spomniti, da moraš zamenjati posteljnino, in skrbeti za to, da nimaš praznega hladilnika.

✔️ Ob ljudeh, ki so v enaki situaciji kot ti in ti pomagajo, da odrasteš, se naučiš potrpežljivosti, sobivanja, nesebičnosti in pomena iskrenega prijateljstva.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.