»Zaprtje šol ni v veliki meri koristno pri preprečevanju resnih primerov covida-19«

Zaprtje šol, izguba javnih prostorov in delo na daljavo zaradi pandemije koronavirusa so povzročili velike motnje v družbenem življenju ljudi po vsem svetu.

Raziskovalci z mestne univerze v Hongkongu, Kitajske akademije znanosti in Politehničnega inštituta Rensselaer, pravijo, da bi lahko zmanjšali število smrti zaradi koronavirusa brez zapiranja institucij. O vplivih zapiranja različnih vrst objektov razpravljajo v reviji Chaos iz AIP Publishing.

V New Yorku so izvedli na tisoče simulacij odziva na pandemijo s spremembami v vedenju socialne distanciranosti doma, v šolah, v javnih ustanovah in na delovnem mestu. Rezultati so bili osupljivi. Raziskovalci so ugotovili, da zaprtje šole ni v veliki meri koristno pri preprečevanju resnih primerov covida-19. Manj presenetljivo je, da je socialno distanciranje na javnih mestih, zlasti med starejšo populacijo, najpomembnejše.

»Šola predstavlja le majhen delež socialnih stikov. … verjetneje je, da so ljudje izpostavljeni virusom v javnih ustanovah, kot so restavracije in nakupovalni centri,« je dejal Qingpeng Zhang, eden od avtorjev. »Ker se tu osredotočamo na hude okužbe in umrle primere, zapiranje šol malo prispeva, če starejši občani niso zaščiteni v javnih ustanovah in drugih krajih.«

Ker je New York tako gosto naseljen, so učinki šol bistveno manjši od splošnih vsakodnevnih interakcij v javnosti, ker so učenci na splošno najmanj ranljivi za hude okužbe. Toda ohranjanje odprtih javnih prostorov omogoča širjenje virusa med manj ranljivimi mladimi na bolj ranljivo starejšo populacijo.

Rezultati so odvisni od starosti prebivalstva in lokacije

»Učenci lahko premostijo povezavo med ranljivimi ljudmi, vendar so ti ljudje že zelo izpostavljeni v javnih ustanovah,« je dejal Zhang. »V drugih mestih, kjer je distanca večja, se lahko rezultati spremenijo.«

Čeprav so sedanje ugotovitve značilne za New York, lahko nadomestitev parametrov starosti in lokacije v modelu razširi rezultate na katero koli mesto. To bo pomagalo določiti idealne lokalne ukrepe za obvladovanje pandemije z minimalnimi socialnimi motnjami.

»Ti vzorci so edinstveni za različna mesta in dobra praksa v enem mestu se morda ne bo prenesla v drugo mesto,« je dejal Zhang.

Avtorji so poudarili, da čeprav imajo te ugotovitve obetavne posledice, je model še vedno le model in ne more v celoti zajeti zapletenosti in subtilnih podrobnosti resničnih interakcij. Vključitev mobilnega telefona, popisa, prevoza ali drugih velikih podatkov v prihodnosti lahko pripomore k bolj realistični odločitvi.

»Glede na vzorce mešanja starosti in lokacije je treba upoštevati veliko spremenljivk, zato je optimizacija zahtevna,« je dejal Zhang. »Naš model je poskus.«

VIRScienceDaily
Prejšnji članekVsak evro pride prav, vsaka izkušnja tudi
Naslednji članekTakojšni zagon in višja raven varnosti

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.