Zemljo bi lahko ogrožale štiri vesoljske civilizacije

photo manipulation, alien, foreign
Foto: Rosiette-Stock iz Pixabay

Ali verjameš v vesoljce? Znanstvenik bi rekel, da to ni vprašanje vere, temveč statistike. Praktično nemogoče je, da smo v vesolju sami, da med milijardami planetov edino Zemlja gosti življenje. Doktorski študent Alberto Caballero z Univerze Vigo je opravil študijo verjetnosti, da Zemljo napadejo nezemljani. Caballero se specializira za razreševanje sporov in čeprav ni astrofizik per se, njegovo raziskovanje presega meje našega planeta. Zastavil si je vprašanje, kako verjetno je, da nas vesoljci napadejo.

Napad vesoljcev, ki so videti kot …

Nezemljane si sicer težko predstavljamo v vsej svoji raznovrstnosti. Nihče ne pravi, da bi se biologija na drugih planetih razvila enako, da bi bila bitja iz teh svetov kakorkoli podobna čemurkoli na Zemlji. Zeleno-sivi ljudje, s podolgovato glavo, parom rok, nog in čudnih oči so še najmanj verjetna oblika vesoljca. Lahko bi bili podobni heptapodom iz Arrival ali kateremu izmed vesoljcev v Rick and Morty ali ničemur od tega. Morda se prehranjujejo s plastiko in obožujejo tulij (Tm), za katerega zemljani skoraj ne najdemo koristi.  A ne glede na bizarnost njihovega obstoja, vemo nekaj – potrebovali bi surovine in energijo. To nas povezuje, hkrati pa je priložnost za konflikt, kot vemo iz lastne zgodovine.

sci fi, alien, extraterrestrial
Popularna vendar nerealistična predstava o vesoljcih, ki ji manjka domišljije. Foto: anaterate iz Pixabay

Ali bi človeštvo napadlo vesoljce?

Caballero je začel z izračunom verjetnosti, da človeštvo napade tuj planet. Primerjal je število napadov oz. invazij med državami od leta 1915 do danes. Izmed 195 držav jih je 51 izvedlo vsaj kakšen napad na tujo državo. Vodile so ZDA s 14 napadi na suverene države in največjo letno vojaško potrošnjo. Za tem je Caballero postavil povprečje človeštva, da napade tuj planet in dobil številko 0,028 % možnosti.

graf vojaške porabe
Foto: on Peter G. Peterson Institute

0,028 % možnost za napad je varljiv podatek zaradi dveh razlogov. Prvič, veljal bi, če bi ljudje premogli tehnologijo za vesoljsko potovanje in vojskovanje, ki pa je ne. Tako je leta 2022 ta odstotek pravzaprav nič. Glede na izračune in trende našega tehnološkega razvoja bomo stopnjo vesoljske civilizacije dosegli čez 259 let. Do takrat se lahko marsikaj spremeni, kar nas pripelje do drugega razloga.

Izračun kaže le človeško nagnjenost k invazijam v zadnjih 100 letih. Pred tem, je bilo vojn še več, od leta 1945 pa njihovo število vztrajno pada. Če bo šlo tako naprej, bomo po 259 letih že čisto pacifistični, z verjetnostjo napada tujega planeta 0,0014%.

14 desettisočink odstotka se zdi malo, vendar ko ga pomnožimo z milijoni potencialnih planetov v Mlečni cesti, ni več zanemarljiva možnost. Za to je Caballero uporabil raziskavo iz leta 2012, kjer so znanstveniki predvideli, da bi lahko v naši galaksiji obstajalo več kot 15.000 nezemljanskih civilizacij.

Uporaba Kardaševove lestvice v nadaljnji uporabi

Za nadaljnje razmišljanje je uporabil Kardaševovo lestvico vesoljskih civilizacij. To je postavil ruski astronom Nikolaj Kardašev in klasificira vesoljske civilizacije glede na njihov dostop do energije – in kot vemo od prej, vse civilizacije potrebujejo energijo. Vesoljska civilizacija prvega reda po Kardaševu izrablja energijo celega planeta, naslednja stopnja izrablja vso energijo svoje zvezde z Dysonovo kroglo, civilizaciji tretjega reda je dostopna vsa energija domače galaksije. Človeštvo se približuje prvi stopnji, ki naj bi jo dosegla čez 259 let. Tudi med vsemi ostalimi 15.785 potencialnimi vesoljskimi civilizacijami nobena še ni dosegla prve stopnje po Kardaševu. Natančneje, Caballerovi izračuni kažejo, da je civilizacij tipa 1 0,22. Če pa vštejemo še vse tiste, ki bi lahko bile na enaki tehnološki stopnji kot mi, ki bodo v nekaj stoletjih dosegle prvo Kardaševo stopnjo in bile sposobne medplanetarnega vojskovanja, številka naraste na 4,42.

Dysonova krogla
Z Dysonovo kroglo bi izrabili vseh 3,8 × 10^26 W, ki jih proizvede Sonce. Foto: on Wikipedia

Caballero priznava, da ima njegova raziskava kup omejitev. Predpostavlja, da obstajajo civilizacije podobne naši in da so enako agresivne. Gre le za miselni eksperiment, čisto hipotezo, ki temelji na množici stvari, ki jih ne vemo in/ali ne moremo napovedati. Če se vprašamo, ali bomo sploh zaznali nezemljansko civilizacijo, ali bomo res šli v vojno z njimi, koliko časa bi trajala pot do njihovega planeta, ali se bo invazija planeta na drugi strani galaksije sploh splačala, nam Caballero ne more odgovoriti. Pove pa, da je veliko večja možnost, da Zemljo zadane ogromen meteor kot pa vesoljske bombe.

VIRLive Science
Prejšnji članekVlada Janeza Janša v kar 70 % ignorirala javnost
Naslednji članekHuawei skrbi za vaše zadovoljstvo

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.