Vlada Janeza Janša v kar 70 % ignorirala javnost

Vlada Janeza Janše je javnost ignorirala v 70 odstotkih primerov
Vlada Janeza Janše je javnost ignorirala v 70 odstotkih primerov Foto: on gov.si

Center nevladnih organizacij CNVOS že več kot deset let spremlja raven vključenosti javnosti v nastajanje predpisov vlade. Pri tem jim pomaga Števec kršitev, ki spremlja in analizira, kako se vlade držijo držijo Resolucije o normativni dejavnosti, ki jim nalaga najmanj 30-dnevno javno razpravo o vsakem novem predpisu. Števec kršitev je bil od marca 2020 do junija 2022 pod Janševo vlado polno zaposlen. Kakšne kršitve je zaznal v času vlade Janeza Janše?

Ignoriranje javnosti s strani vlade Janeza Janše

Vlada Janeza Janša v zadnjih dveh letih ni bila najslabša odkar se beležijo te kršitve. Slabša je bila le, ja uganil si, vlada Janeza Janša leta pred desetimi leti. Takrat so javnost ignorirali v kar 80 odstotkih primerih, kar jim v tem mandatu »ni uspelo«. Od marca 2020 do junija 2022 je vlada Janeza Janše javnost ignorirala v »le« 70 odstotkih primerov. V tem času je objavila 1115 zakonov in drugih predpisov, pri čemer je Resolucijo o normativni dejavnosti kršila v 783 primerih.

»Javne razprave imajo en sam smisel: dobiti zakonodajo, ki daje dobre rezultate in učinkovito odpravlja probleme. Pogoj za kakovostno presojo učinkov – koliko denarja nam bo zakon prihranil v praksi, koliko novih delovnih mest bo ustvaril, koliko časa bomo čakali na zdravnika – pa je čim več informacij in čim več različnih pogledov. Brez vključitve zunanje javnosti – gospodarskih subjektov in njihovih združenj; civilnodružbenih organizacij, kot so nevladne organizacije, sindikati, strokovna združenja in zasebne raziskovalne inštitucij; javnih inštitucij, kot so na primer občine, fakultete in raziskovalni zavodi; ter vseh tistih, na katere predpis neposredno vpliva – je to praktično nemogoče,« so zapisali pri CNVOS ob objavi ugotovitev Števca kršitev.

Koliko kršitev so imela posamezna ministrstva?

V pretekli vladi sta 30-dnevni rok pri več kot 100 predpisih kršila Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (148 od 196 objavljenih predpisov) in Ministrstvo za infrastrukturo (103 od 151 objavljenih predpisov). Pri vseh objavljenih predlogih pa sta ta rok kršila Ministrstvo za zunanje zadeve (3 od 3 objavljenih predpisov) in Ministrstvo za obrambo (27 od 27 objavljenih predpisov).

Še najbolje se je v pretekli vladi odrezalo Ministrstvo za okolje in prostor, ki je od 142 objavljenih predlogov 74 predlogov objavil s primernim rokom za objavo.

Vlada Roberta Goloba prav tako ne uide merjenju Števca kršitev
Vlada Roberta Goloba prav tako ne uide merjenju Števca kršitev Foto: on gov.si

Števec kršitev meri tudi novo vlado

Števec kršitev je bil z nastopom vlade Roberta Goloba ponastavljen in že meri. Sveži podatki so prikazani z vsakim ponedeljkom, možno pa jih je preveriti na spletni strani Centra nevladnih organizacij, kjer je na voljo tudi vpogled v Števec kršitev.

Urednik portala Student.si

VIRcnvos.si
Prejšnji članekOcena filma: The Outfit
Naslednji članekZemljo bi lahko ogrožale štiri vesoljske civilizacije

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.