Zgodovinski 280 milijonov star fosil iz Alp razočaral znanstvenike

Dinosaur teeth in fossilized skull.
Foto: jarino47 iz iStock

Pred skoraj sto leti, natančneje leta 1931, je bil visoko v italijanskih Alpah odkrit fosil dinozavra. Šlo je za prvo najdbo fosila v Alpah in enega prvih na svetu, poimenovali pa so ga Tridentinosaurus antiquus. Ker je šlo za 280 milijonov star fosil je bilo govora o enem najstarejših primerkov v zgodovini. Dolgo je veljal za pomemben primerek za razumevanje zgodnje evolucije plazilcev. Zdaj se situacija zaostruje, saj je preiskava fosila pokazala, da gre za ponaredek.

Ponaredek v obliki najstarejšega alpskega fosila

Srečo v nesreči je moč najti v tem, da gre le za delni ponaredek. Zaradi odkritja je ekipa pod vodstvom dr. Valentine Rossi z Univerze Cork na Irskem (UCC) pozvala k previdnosti pri uporabi fosila v prihodnjih raziskavah.

Obris njegovega telesa, ki je bil videti temen proti okoliški skali, je bil sprva interpretiran kot ohranjena mehka tkiva. To je privedlo do njegove klasifikacije kot člana skupine plazilcev Protorosauria. Vendar pa nova raziskava, objavljena v znanstveni reviji Palaeontology, razkriva, da je fosil, znan po svoji izjemni ohranjenosti, večinoma samo črna barva na izklesani skalni površini v obliki kuščarja.

Domnevno fosilizirano kožo so slavili v člankih in knjigah, vendar ni bila nikoli podrobneje raziskana. Nekoliko nenavadna ohranjenost fosila je mnoge strokovnjake puščala v negotovosti o tem, kateri skupini plazilcev pripada ta nenavadna kuščarju podobna žival in na splošno o njeni geološki zgodovini.

Dr. Rossi z univerze UCC je dejala: »Fosilna mehka tkiva so redka, a ko jih najdemo v fosilu, lahko razkrijejo pomembne biološke informacije, na primer zunanjo obarvanost, notranjo anatomijo in fiziologijo. Odgovor na vsa naša vprašanja je bil tik pred nami, ta fosilni primerek smo morali podrobno preučiti, da bi razkrili njegove skrivnosti – tudi tiste, ki jih morda nismo želeli izvedeti.«

Dr. Valentina Rossi z University College Cork na Irskem, ki je vodila raziskovalno skupino, ki je odkrila, da je 280 milijonov let star fosil kuščarja delni ponaredek
Dr. Valentina Rossi z University College Cork na Irskem, ki je vodila raziskovalno skupino, ki je odkrila, da je 280 milijonov let star fosil kuščarja delni ponaredek Foto: on ucc

Fosil je bil z nečim premazan

Mikroskopska analiza je pokazala, da se tekstura in sestava materiala ne ujemata s pristnimi fosiliziranimi mehkimi tkivi.

Predhodna preiskava z uporabo UV fotografije je pokazala, da je bil celoten vzorec obdelan z nekakšnim premaznim materialom. Prekrivanje fosilov z laki je bilo v preteklosti običajno in je včasih še vedno potrebno za ohranitev fosilnega primerka v muzejskih omarah in eksponatih. Ekipa je upala, da so pod plastjo prevleke prvotna mehka tkiva še vedno v dobrem stanju, da bi pridobila pomembne paleobiološke informacije.

Ugotovitve kažejo, da je bil obris telesa Tridentinosaurus antiquus umetno ustvarjen, da bi verjetno izboljšal videz fosila. Ta prevara je zavedla prejšnje raziskovalce, zdaj pa se poziva k previdnosti pri uporabi tega vzorca v prihodnjih študijah.

»Nenavadna ohranjenost tridentinozavra je desetletja begala strokovnjake. Zdaj je vse smiselno. Kar je bilo opisano kot karbonizirana koža, je samo barva,« je povedala soavtorica prof. Evelyn Kustatscher.

Fosil ni popoln ponaredek

Še vedno pa ni vse izgubljeno, saj fosil ni popoln ponaredek. Predvsem kosti zadnjih okončin, stegnenice se zdijo pristne, čeprav slabo ohranjene. Poleg tega so nove analize pokazale prisotnost drobnih kostnih lusk, imenovanih osteoderme – kot so luske pri krokodilih – na področju, kar je najverjetneje bil hrbet živali.

Ta študija je primer, kako lahko sodobna analitična paleontologija in stroge znanstvene metode rešijo skoraj stoletje staro paleontološko uganko.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekV kinu marca 2024: Kung Fu Panda 4, Godzilla in Kong
Naslednji članekFitnes zapestnica: must have oprema za pomladne dni

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.