Znane so štipendijstke L’Oréal-UNESCO štipendije »Za ženske v znanosti«

L’Oréal Adria in Slovenska nacionalna komisija za UNESCO sta tudi letos z nacionalno štipendijo L’Oréal-UNESCO »Za ženske v znanosti« nagradila tri perspektivne znanstvenice. Vsaka nagrajenka je prejela štipendijo v višini 5000 evrov, štipendijo pa so prejele za odličnost njihovih raziskovalnih del, ki predstavljajo pomemben napredek v razvoju družbe.

Letošnje nagrajenke so Lara Ulčakar, ki deluje na področju fizike, Petra Sušjan, ki raziskuje na področju biomedicine in Špela Trafela, ki s kemijskim znanjem deluje na področju nanoznanosti.

Lara Ulčakar se ukvarja s teoretično fiziko, deluje pa tudi kot asistentka na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani. V okviru doktorskega študija na fakulteti raziskuje neravnovesno dinamiko topoloških izolatorjev.

Lara ulčakar
Lara Ulčakar

Špela Trafela se kot kemičarka ukvarja z nanoznanostjo. V okviru doktorskega študija na Mednarodni podiplomski šoli na Inštitutu Jožef Štefan razvija nanostrukturirane receptorske elemente za detekcijo formaldehida v alkalnih medijih na osnovi redoks sistema Ni (OH)2/NiOOH-Ni.

Špela Trafela
Špela Trafela

Petra Sušjan pa se v okviru doktorskega študija na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani ukvarja z mehanizmi aktivacije in inhibicije inflamasoma NLRP 3. S tem želi priti do razvoja zdravil za kronične, redke in poklicne bolezni.

Petra Sušjan
Petra Sušjan
Prejšnji članekTwitter testira storye
Naslednji članekOBVESTILO: Univerza v Ljubljani ukinila vse oblike pedagoškega dela

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.