Znanstveniki našli nor način, kako zaustaviti globalno segrevanje

Tornado In Stormy Landscape - Climate Change And Natural Disaster Concept
Foto: RomoloTavani iz iStock

Zemlja se hitro segreva, zato znanstveniki razvijajo različne pristope za zmanjšanje učinkov podnebnih sprememb. István Szapudi, astronom na Inštitutu za astronomijo Univerze na Havajih, je predlagal nov pristop – sončni ščit, ki bi zmanjšal količino sončne svetlobe, ki pada na Zemljo, v kombinaciji s privezanim ujetim asteroidom kot protiutežjo. Inženirske študije s tem pristopom bi se lahko začele že zdaj, da bi ustvarili izvedljivo zasnovo, ki bi lahko v nekaj desetletjih ublažila podnebne spremembe.

Kako bi deloval sončni ščit?

Eden najpreprostejših pristopov k zmanjšanju globalne temperature je zasenčiti Zemljo pred delom sončne svetlobe. Ta zamisel, imenovana sončni ščit, je bila predlagana že prej, vendar je zaradi velike teže, ki je potrebna za izdelavo dovolj masivnega ščita, da bi uravnotežil gravitacijske sile in preprečil, da bi ga razneslo sončno sevanje, tudi najlažji materiali pretirano dragi.

Szapudijeva ustvarjalna rešitev je sestavljena iz dveh inovacij: privezane protiuteži namesto masivnega ščita, zaradi česar je skupna masa več kot stokrat manjša, in uporabe ujetega asteroida kot protiuteži, da bi se izognili izstrelitvi večine mase z Zemlje.

»Na Havajih mnogi uporabljajo senčnik, da se čez dan izognejo sončni svetlobi. Razmišljal sem, ali bi lahko enako storili tudi za Zemljo in tako ublažili grozečo katastrofo podnebnih sprememb,« je dejal Szapudi.

Yellow Umbrella With Bright Sun And Blue Sky
Lahko senčniki rešijo naš planet?
Foto: grafxart8888 iz iStock

Zmanjšanje sončnega sevanja

Szapudi je začel s ciljem zmanjšati sončno sevanje za 1,7 odstotkov, kar je ocena količine, potrebne za preprečitev katastrofalnega dviga globalnih temperatur. Ugotovil je, da bi s postavitvijo privezane protiuteži proti Soncu lahko zmanjšali težo ščita in protiuteži na približno 3,5 milijona ton, kar je približno stokrat manj od prejšnjih ocen za neprivezan ščit.

Čeprav ta številka še vedno presega trenutne zmogljivosti izstrelitve, bi le 1 odstotek teže – približno 35.000 ton – predstavljal sam ščit, to pa je edini del, ki ga je treba izstreliti z Zemlje. Z novejšimi, lažjimi materiali je mogoče maso ščita še dodatno zmanjšati. Preostalih 99 odstotkov celotne mase bi predstavljali asteroidi ali lunin prah, ki bi se uporabljali kot protiutež. Takšna privezana struktura bi bila hitrejša in cenejša za izgradnjo in uporabo kot druge zasnove ščitov.

Današnje največje rakete lahko v nizko zemeljsko orbito dvignejo le približno 50 ton, zato bi bil takšen pristop k obvladovanju sončnega sevanja zahteven. S Szapudijevim pristopom je zamisel postala uresničljiva tudi z današnjo tehnologijo, medtem ko so bili prejšnji koncepti popolnoma nedosegljivi. Ključnega pomena je tudi razvoj lahke, a močne grafenove vrvi, ki povezuje ščit s protiutežjo.

SUN
Zmanjšati je treba sončno sevanje.
Foto: Chiemi Kumitani iz iStock
VIRScienceDaily
Prejšnji članekZgodovina se ponavlja; cenzura LGBTIQ+ knjig pri naših sosedih
Naslednji članekUniverza v Ljubljani prilagodila študijski proces za študente, prizadete v poplavah

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.